Kako pronaći neispravne (mrtve) linkove na svom sajtu?

Neispravni linkovi su linkovi koji više nisu u funkciji. Kada korisnik klikne na njih, bude preusmeren na grešku 404, 403 i slično, sa porukom  da Stranica nije pronađena. To je sasvim normalno, jer je internet je dinamično mesto na kome se stalno stvaraju nove stranice, a nestaju stare.

Međutim, nepostojeći linkovi mogu biti i rezultat tehničkih grešaka na sajtu, generisanja pogrešnih veb adresa, grešaka u kucanju i slično.

neispravna stranica

Koliko god da je to uobičajena pojava i postoji na svakom sajtu, mrtvi linkovi nisu nikako preporučljivi. Naročito ne treba da stoje duže vreme. Pre svega, oni remete iskustvo posetilaca. Zbuniće ih i odvratiti od ponovne posete. Pored toga, uklanjanje neispravnih linkova je bitan elemenat optimizacije sajta, koji će učiniti da sajt bude bolje rangiran na Guglu.

Zato čim ih primetite treba da ih uklonite. A mi ćemo predstaviti najbolje alate za njihovu identifikaciju.

1)      Onlajn alati

Postoji mnogo onlajn alata koji skeniraju sajt u potrazi za mrtvim linkovima. Nama se najviše svideo sledeći (ali nije jedini):

WC3 validator

Oni skeniraju ceo sajt i daju spisak svih linkova koji ne rade.  Kod velikih sajtova analiza može da potraje.

2) Xenu

Xenu program je odlična alatka za sve vlasnike sajtova. Omogućava da skenirate ceo sajt i, između ostalog, pronađete sve linkove koji nisu u funkciji.

3) Webmaster alatke

Alat koji morate da koristite. Spisak svih loših linkova nalazite u sekciji Pokrivenost.

Pogledaj još

Kako da stare članke konvertujete u gutenberg blokove (WordPress)?

Ako ste se već navikli na blokove u WordPressu, pa vam izmene starih članak predstavlja …