Kako nas sve tehnologija zaglupljuje?

Pošto se čovek sve više oslanja na tehnologiju u svakodnevnim aktivnostima, neki stručnjacu smatraju da to dovodi do smanjenja mentalnih aktivnosti. Tehnološki uređaji nas, prosto rečeno, čine glupljim.

Kako?

tehnoloski uredjaji

1) Preterano oslanjanje na GPS negativno utiče na mozak

Hipokampus je deo mozga koji je, između ostalog, odgovaran za memoriju i navigaciju. Vežbamo ga svaki put kada se trudimo da se snađemo u prostoru i pronađemo najkraći put do određene tačke. Ali, ako ga ne vežbamo dovoljno, sa godinama se mogu pojavljivati kognitivni problemi. Stoga neki naučnici preporučuju da isključimo GPS kada god je to moguće i sami pronađemo put, kako bi vežbali mozak.

2) Internet dovodi do slabljenja pažnje i plitkog razmišljanja

Internet je prepun informacija o svemu i svačemu. Međutim, neke studije pokazuju da upravo to obilje podataka slabi mogućnost koncentracije. Boravak na Internetu svodi se na kratkrotrajne stimulanse koji negativno utiču na moždane nerve i procese. Nema dubokog razmišljanja, sve je površno. I to nije sve, Internet negativno utiče i na sposobnost pamćenja,  jer nestaje potreba da bilo šta pamtimo, pošto sve postoji na mreži.

3) Pametni telefoni dodatno remete pažnju

Pametni telefoni stalno su sa nama. Neke osobe ne dižu glavu sa njih. Posledica toga je da određeni delovi mozga bivaju nedovoljno iskorišćeni.

4) Obavljanje nekoliko zadataka istovremeno umanjuje inteligenciju

Neprestano preskakanje sa jedne na drugu aktivnost pozitivno utiče na lučenje dopamina, hormona sreće, ali su naučnici sa univerziteta u Londonu dokazali da to negativno utiče na inteligenciju. Multitasking smanjuje IQ, i to više od marihuane ili nespavanja. Štaviše, tada se i ukupna efikasnost smanjuje u poređenju sa tim da se zadaci obavljaju jedan po jedan.

5) Umanjuje se sposobnost izražavanja

Na Internet ćaskanjima ili sms porukama, niko ne vodi računa o pravopisu ili pravilnom izražavanju. Umesto reči koristimo smajliće i skraćenice.  Sajtovi i blogovi favorizuju kratke i površne vesti. Stoga se javlja fenomen smanjivanja fonda reči i lošeg izražavanja, koji takođe sužava našu sposobnost razmišljanja.

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …