Kako nas sve tehnologija zaglupljuje?

Tehnološki progres je umnogome olakšao i upotpunio naš život. Umesto da šaljemo pisma, sada sa osobama na drugom kraju sveta možemo da komuniciramo uživo putem video čata bilo gde da se nalazimo. Najkomplikovanije kalkulacije funkcija koje su se nekada radile postupno na papiru, mogu da se obave za par sekundi na računarima i telefonima.

Međutim, pošto se čovek sve više oslanja na tehnologiju u svakodnevnim aktivnostima, neki stručnjacu smatraju da to može da dovede do otupljivanja i zapostavljanja mentalnih aktivnosti, uzrokujući pasivnost i niži stepen inteligencije. Štaviše, neki naučnici su i dokazali da tehnološki uređaji čak menjaju moždane aktivnosti čineći nas, prosto rečeno, glupljim.

tehnoloski uredjaji

Kako to tehnologija utiče na našu mozak?

1) Preterano oslanjanje na GPS uređaje negativno utiče na mozak

Hipokampus je deo mozga koji je, između ostalog, odgovaran za memoriju i navigaciju. Vežbamo ga svaki put kada se trudimo da se snađemo u prostoru i pronađemo najkraći put do određene tačke. Ali, ako ga ne vežbamo dovoljno, sa godinama se mogu pojavljivati kognitivni problemi. Stoga neki naučnici preporučuju da isključimo GPS kada god je to moguće i sami pronađemo put, kako bi vežbali mozak.

2) Internet dovodi do slabljenja pažnje i plitkog razmišljanja

Na Internetu je prisutno mnoštvo informacija o raznoraznim temama. Međutim, brojne studije pokazuju da upravo to obilje podataka čini da naša koncentracija slabi, lako nam se odvlači pažnja nebitnim detaljima i nestaje dublje razmišljanje. Ceo boravak na Internetu se svodi na kratkrotrajne stimulanse koji negativno utiču na naše nerve veze, menjaju procese u mozgu i čine da počnemo da razmišljamo veoma površno. I to nije sve, Internet može da negativno utiče i na našu sposobnost pamćenja,  jer nestaje potreba da bilo šta pamtimo, pošto sve postoji na mreži. Međutim, sposobnost memorisanja je jedna od osnovnih crta inteligencije.

3) Pametni telefoni dodatno remete pažnju

Sa pametnim telefonima, Internet, igrice, mejlovi i sve što nam odvlači pažnju i remeti koncentraciju su stalno sa nama. Primećujete već da mnogi ljudi ne dižu glavu sa telefona satima. Sve to dovodi da nam određeni delovi mozga bivaju nedovoljno iskorišćeni. Plus, istovremeno obavljanje nekoliko zadataka istovremeno dovodi do povišenja stresa, koji uzrokuje da češće grešimo.

4) Obavljanje nekoliko zadataka istovremeno umanjuje inteligenciju

Neprestano preskakanje sa jedne na drugu aktivnost pozitivno utiče na lučenje dopamina, to jest hormona sreće, ali su naučnici sa univerziteta u Londonu dokazali da negativno utiče na inteligenciju. Multitasking smanjuje IQ, više od marihuane ili nespavanja. Štaviše, tada se i ukupna efikasnost smanjuje u poređenju sa tim da se zadaci obavljaju jedan za drugim.

5) Umanjuje se sposobnost izražavanja

Na Internet ćaskanjima ili sms porukama, niko ne vodi računa o pravopisu ili pravilnom izražavanju. Reči zamenjuju smajlići i skraćenice. Nisu mnogo bolji ni Internet sajtovi i blogovi koji favorizuju kratke i površne vesti i informacije. Stoga se javlja fenomen smanjivanja fonda reči i lošeg izražavanja, koji takođe sužava našu sposobnost razmišljanja.

3 Responses to Kako nas sve tehnologija zaglupljuje?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bdsm - јул 17, 2017

    … [Trackback]

    […] There you will find 41343 more Infos: internetzanatlija.com/2013/03/19/kako-nas-tehnologija-zaglupljuje/ […]

  2. bad credit home loans - јун 7, 2017

    … [Trackback]

    […] Read More: internetzanatlija.com/2013/03/19/kako-nas-tehnologija-zaglupljuje/ […]

Оставите одговор