Kako da vodite dnevnik u digitalnom obliku?

Nekada su se dnevnici, kao zbirka misli i uspomena, pisali na papiru. Danas oni imaju digitalni format gde  kombinujemo zvuk, video, slike i tekst. Daćemo vam neke ideje za pisanje modernog dnevnika.

1. Dokumenti zaštićeni šifrom

Bilo da koristite Word ili LibreOffice, svaki dokument koji pišete možete da zaštitite lozinkom. Tako niko sem vas neće moći da ga otvori. Budite, naravno, pažljivi da je kasnije ne zaboravite, jer tako gubite ceo dokument.

Ako koristite LibreOffice, štiklirajte opciju za čuvanje dokumenta sa lozinkom prilikom snimanja, kao na slici. Ukucajte i dokument je zaštićen. Na sličan način se i oslobađate of šifre.

sacuvaj sa lozinkom libreoffice

Kod Worda se lozinka ubacuje takođe prilikom snimanja, ali morate najpre da kliknete na Alatke (Tools) – Opšte opcije (General options).

alatke opste opcije word

Potom birate da li želite da ubacite šifru za otvaranje ili menjanje dokumenta.

ukucavanje sifre word

Na isti način i brišete šifru.

2. Onlajn pisanje teksta

Svoja pisanija možete i da čuvate onlajn u oblaku koristeći Gugl disk ili Onedrajv za obradu teksta.

3. Privatni blog

Svoj blog možete zaštiti od očiju javnosti, tako da samo vi možete da ga čitate. Svi servisi za blogovanje to nude. Odlična opcija za beleženje sopstvenih misli.

Kod Tumblra primarni blog mora da bude javan, ali ne i sekundarni.  Kako bi ga napravil ikliknite na strelicu pored imena primarnog bloga, i zatim na Create a new blog.

napravi sekundarni tumblr blog

Potom  štiklirajte Password protect. Tako će samo osobe sa lozinkom moći da ga prate.

tumblr privatni blog

Na Bloggeru idete u Podešavanja – Dozvole  – Čitaoci bloga i odredite ko sve može da ga vidi.

Blogger podesavanja dozvole

Kod Vordpresa otvorite  Dashboard – Settings – Reading i označite opciju „I would like my site to be private“.

wordpress privatni blog

4. Privatni video snimci

Lične video snimke možete da čuvate na Jutjubu, ali pre nego što ih otpremite video čekirajte opciju Private (Privatno). Vidljivost uvek možete da promenite.

youtube privatni video5. Privatni tvitovi

U slučaju da želite misli da beležite u kratoj formi, onda možete da koristite zaštićen Tviter nalog. Idite na Podešavanja pa čekirajte stavku Zaštiti tvitove.

Twitter privatno

Tako niko neće moći da ih vidi osim ako mu vi to ne dozvolite odobravanjem zahteva za praćenje.

6. Zvučne beleške

Mobilni telefon može da nam služi i kao diktafon. Svoja razmišljanja možemo da beležimo i čuvamo u audio formatu koristeću neku od mnogobrojnih aplikacija za snimanje govora.

7. Privatni Instagram

Instagram takođe ne mora da bude javan. Profil možete zaključati, pa tamo postavljati šta god želite, a da to bude samo za vaše oči.

, ,

Comments are closed.