Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata koje oni koriste. Naravno, u pitanju su samo daleko poznate aplikacije i programi. One druge o kojima se ne priča tako široko, morate da nađete sami. Imajte u vidu da treba da ste upućeni računarske mreže i protokole za komunikaciju kako bi uopšte mogli da koristite navedene alatke.

1) Nmap

Mrežni maper za analizu mreža. Otvorenog je koda i služi za pronalaženje mreža i analizu njihove bezbednosti. Otkriva koji su sve uređaji povezani na mrežu, kao i osobine tih uređaja (operativni sistem, bezbednosni programi i još mnogo toga).

2) Metasploit

Alatka koja se plaća, ali postoji i besplatna verzija. Omogućava testiranje upada na mreže, sagledavanje ranjivosti sistema, skeniranje i izvoz podataka sa mreže i još mnogo toga.

3) Burp Suite

Koriste ga sve vrste hakera i to najviše za testiranje bezbednosti. Popularan je jer se lako koristi i podešava.

4) Angry IP Scanner

Isto program otvorenog koda, pa time i slobodan za preuzimanje. Kao što se da naslutiti iz njegovog imena skenira portove i IP adrese, i to vrlo brzo. Ishod skeniranja se lako preuzima u tekstualnom formatu.

5) Ettercap

Još jedna alatkica otvorenog koda. Upotrebljava se za prisluškivanje paketa na bilo kojoj mreži. Podržava različite protokole.

6) SuperScan

Prilično dobar programčić koji se lako savladava. Može svašta toga da uradi na mreži, skenira i povezuje portove, proučava odgovore sa uređaja povezanih na mrežu i tako dalje.

7) L0phtCrack

Ovaj projekat je nekoliko puta promenio vlasnike i pre dve godine je prebačen u projekat otvorenog koda. Od tada niko nije radio na njegovom razvoju, ali trebalo bi da i je i dalje delotvoran. Služi za analizu jačine lozinki. U nekim slučajevima  može da se koristi i za razbijanje šifara na Windows operativnom sistemu, u slučaju da ih zaboravite pomaže da ih povratite.

8) Wireshark

Projekat koji se razvija dugo godina. Presreće pakete u mreži, čak i one koji su zaštićeni. Analizira saobraćaj i pronalazi skrivene informacije.

Pogledaj još

Šta je bolje za čitanje knjiga? Kindle, tablet ili telefon?

Knjige u digitalnom formatu sve se više koriste i to sa različitih uređaja. Možemo ih …