Početna / E-marketing / Kako izmeriti brzinu sajta?

Kako izmeriti brzinu sajta?

Brzina učitavanje veb stranica utiče na zadržavanje i zadovoljstvo posetilaca, ali i na poziciju sajta u pretraživačima. Google prilikom vrednovanja sajta uzima u obzir i njegovu brzinu.

Kolika je brzina vašeg sajta i treba li je poboljšavati? Predstavljamo četiri alata koji vam mogu pomoći da to saznate. Napominjemo da je bitno ispitati sve stranice na sajtu, a ne samo početnu.

1) Gugl analitika

gugl analitika brzina sajta

Alat između ostalog pruža podatke o brzini, i to po danima za svaku stranicu.

2) Google PageInsight

PageSpeed Insights

Google ima još jedan alat za proveru brzine sajta. Potrebno je samo da ubacite veb adresu i kliknete na Analyze. Ocena se kreće u rasponu od 1 do 100. Generalno gledano, treba da bude veći od 85, mada to zavisi od vrste sajta. Dobićete sugestije šta treba da poboljšate.

3) Webpage Test

WebPagetest brzina sajta

WebpageTest omogućava podrobniju analizu. Možete da birate lokaciju servera i tip brauzera, kako bi videli kako se vaša stranica ponaša u zavisnosti od ovih parametara. Krajnja ocena ide od  1 do 100, dok se pojednačne kreću od A do F (F je najlošija). Tako ćete otkriti sve slabe tačke.

4) Pingdom Tools

Pingdom Tools

Pingdom alatke omogućavaju testiranje sa tri lokacije. Analiza je sveobuhvatna i daje dobar pregled svih uočenih slabosti.

Pogledaj još

Kako da ručno izmenite odlomak u WordPressu?

Verovatno već znate da u Wordpressu na početnoj i stranicama kategorija umesto celog članka, može samo da se prikaže njegov odlomak. Pokazaćemo kako da ga ručno podesite.