Photoscape – besplatan program za ulepšavanje i sređivanje slika

Obradom fotografija činimo da su one zanimljivije, lepše i bolje za prikazivanje. Postoji veliki broj besplatnih programa i online alata za obradu slika. Neke smo već pominjali ranije, a danas vam predstavljamo jedan odličan program za obradu fotografija, koji je potpuno besplatan ali nudi mnogo opcija za dorađivanje i izmenu.  Program se zove Photoscape i maltene predstavlja zamenu za nekoliko  programa. Neke od mogućnosti koje nudi su: promena veličine slike, isecanje slike u delove, uklanjanje crvenih očiju, izrada Gif sličica, slikanje ekrana, dodavanje mnogobrojnih  efekata  itd.

 1)      Može se podesiti na srpski jezik

Prvo je potrebno da skinete jezički paket sa ove veze. Kao što vidite tu su verzije i za latinicu i ćirilicu.

jezicki paket

Potom je potrebno da taj jezički fajl iskopirate u glavni folder Photoscape, koji se uglavnom nalazi u C:Program FilesPhotoScape folderu ili C:Program Files (x86)PhotoScape.

instalirani jezicki paket

Sada je samo potrebno da uključite Photoscape , odaberete željeni jezički dokument i štiklirate ga. Uključite program ponovo i sve će biti podešeno.

odabir srpskog jezika

2)      Glavni meni

Glavni meni Photoscape-a kao što vidite nudi nekoliko funkcionalnosti, tu je slikanje ekrana, animacija, kombinovanje slika, uređivanje, štampanje itd…

povratak u glavni meni

Samo odaberite željenu funkcionalnost. U glavni meni uvek možete da se vratite tako što kliknete na Photoscape u gornjem levom uglu.

Sa leve strane će vam se pojaviti opcija da pronađete folder na računaru gde se nalaze slike koje želite da obradite. A sa desne strane će stajati polje za obradu.

kako izgleda obrada

3)      Uređivač

Ako izaberemo opciju Uređivač u glavnom meniju,  moći ćemo da dodajemo ramove i okvire na sliku, menjamo veličinu slike, osvetljenost, kontrast, izoštrenost i ubacujemo mnogobrojne filtere. Sve je to dostupno iz početnog menija.

uredjivac

Posebno je zanimljiva opcija Objekat koja omogućava da na sliku dodajemo raznorazne ikonice, geometrijske figure, tekst, oblačiće sa tekstom, senke, slike i još mnogo toga. Samo kliknite u Uređivaču na opciju Objekat.

objekat uredjivac

Tu je i opcija Alatke, koja omogućava da uklonite crvene oči, mladeže, dodajete četkicu i slično.

alatke uredjivac

Sve promene koje ste izvršili možete da vratite nazad ako kliknite na Opozovi sve. Tako možete da počnete iz početka.

opozovi

Za snimanje kliknite na Sačuvaj.

4) Kolaž slika

Korišćenje opcije Strana iz glavnog menija možemo da spajamo više slika u jednu. Ovo je korisno i za pravljenje kolaža, ali i stripova.

kolaz od slika

5)      Slikanje ekrana

Kliknite u glavnom meniju na Slikanje ekrana i moći ćete da uslikate ekran, bilo ceo ekran, jedan prozor ili proizvoljan deo koji sami odaberete.

slikanje ekrana

Posle sliku možete da naknadno menjate i dodajete tekst, slova, strelice i slično.

6)      Razdelnik

razdelnik

Razdelnik omogućava da sliku isečete u nekoliko jednakih delova.  Ovo je idealno ako želite da odštampate delove i napravite slagalicu. Kliknite na Razdelnik, odaberite broj delova i kolona pa potom kliknite na Razdeli.

Tu su još mnoge druge napredne funkcije, kao spajanje slika, priprema za štampu, pravljenje gifova, istovremeni rad na nekoliko slika  i još mnogo toga te vam svesrdno preporučujemo Photoscape.

8 Comments on “Photoscape – besplatan program za ulepšavanje i sređivanje slika”

 1. Imam instaliran Photoscape verzija 3.7, a operativni sistem mi je Windows 10. Želeo bi da instaliram podršku za Srpski jezik ali ne mogu da se snađem po uputstvu navedeno u programu. Molim, ako neko može, da detaljnije objasni ovaj postupak, bio bi veoma zahvalan. Pozdrav svima-Zoran.

 2. Hajde da se i ja ukljucim i pokazem jos vece mogucnosti ovog sjajnog programa.

  1) Po difoltu imate „frame“ (okviri) koji su u formatu PNG….broj je mali i ogranicen
  Ukoliko zelite da ulepsavate i dodajete jos lepse i bolje frame (okvire)…odite na:
  2) http://www.deviantart.com i potrazite okvire (frame) u formatu PNG..Ima ih i besplatnih
  skoro su svi zipovani u formatima (Zip–Rar i sl)..pojedini nisu..
  3) Kada ih raspakujete…mozete bilo gde pa i na desktop….putanja za copy-paste je
  >>>Program files>>PhotoScape>> folder FRAME>>i tu iskopirate PNG sa vaseg desktopa, ako ste ga tamo raspakovali..ili iz negod drugog foldera gde je raspakovan>>i prostim COPY-PASTE „ubacite“ odabrani PNG (frame=okvir)
  4) Na pomenutom sajtu „deviantart“ imate jos veoma interesantnih PNG (Portable Network Graphics) kao na primer:>>> ukrasi za novogodisnje cestitke../.jelke./riboni./..svecice./..deda mraz./..novogodisnje ukrasne kugle/ i bezbroj veoma lepih slicica……itd.
  5) Da nebi „rastrkali“ razne PNG (image/extenzije) u „Photo-scape“-u…pozeljno da im dodelite foldere po nazivima u samom programu..
  6) Na primer>>folder za kugle „>>>>folder za ribone>>> folder za okvire i td.
  7) Iskusniji korisnici za ovo vec znaju ali nije lose da manje iskusni urade i poboljsaju svoj rad u inace veoma dobrom programu „Photo-scape“-u
  8) Za potrebnu pomoc ili savet tu sam da Vam pomognem ali i admin- sa ovog sajta „internetzanatlija“…naravno, ako imaju vreme……

 3. Код мене ово неће никако не знам зашто али нема шансе да прекопира ,у сваком случају хвала вам .

 4. I ja cu samo da pohvalim vas rad. Izuzetno dobar sajt, mnogo sam naučila prateci ono sto objavljujete, a i lično ste mi pomogli savetima vezanim za android aplikaciju. Hvala vam i pratim vas i dalje!

 5. Ok. u svakom slučaju odlični ste!
  Internet zanatlija je zaista fenomenalan sajt, za svaku pohvalu. Mnogo korisnih stvari, mnogo korisnih informacija, svaka čast, i hvala što sve to delite sa svima nama.

Comments are closed.