Kako izgovarati reči na stranom jeziku?

Sprski jezik se lako izgovara pošto svako slovo predstavlja jedan glas. Za mnoge druge jezike to ne važi. A upravo je izgovor prepreka za učenje novog jezika. Znamo šta reč znači i kako se piše, ali ne i kako da je izgovorimo. Najbolji način da savladamo izgovor je da razgovaramo sa drugim govornicima. Kada to nije moguće, od pomoći mogu biti sledeći alati.

1. Forvo

Forvo sadrži bazu izgovora reči skoro svih poznatih jezika. Korisnici kojima je taj jezik maternji su sami dodavali reči.

baza izgovora reci stranih jezika

Ukucajte reč koju želite da čujete kako se izgovara. Potom kliknite na ikonicu Play kao na slici, da čujete izgovaranje.

slusanje izgovora reci

Postoji čak i zbirka reči na srpskom kojoj i vi možete doprineti.

2. Guglov prevodilac

Gugl prevodilac omogućava da čujete svaku reč koju prevodite. Potrebno je samo da ukucate željenu reč za prevod, odaberete jezik, i potom će vam se ispod prevedene reči pojaviti oznaka za zvuk.

gugl prevodilas slusanje izgovora reci

Kliknite za slušanje. Nažalost, izgovor je dobar samo za poznatije jezike kao što su italijanski, nemački, engleski, ruski, francuski, španski itd. Za sve druge sa manjih govornih područja ne zvuči dobro.

3) Bingov Prevodilac 

Radi slično kao i njegov gore navedeni parnjak. Ne podržava jezike sa malo govornika, u koje spada i naš. Ali za sve druge lako možete odslušati izgovor.

Pogledaj još

Brzo čišćenje podataka u Excelu (formatiranje, linkovi, komentari …)

Excel ima nekoliko načina da brzo obrišete određene podatke. Možda niste ni bili svesni ove …