Kako da koristite mape Google mape? Trikovi i uputstva

Retko ko nije koristio ovu korisnu aplikaciju. Naročito ako se našao na nepoznatoj lokaciji. Kako da maksimalno iskoristite njen potencijal?

1) Putanja javnog prevoza ili biciklističke staze u inostranstvu

Već znate za mogućnost da vam Google mape pokažu najkraću lokaciju od tačke A do tačke B pešaka ili kolima. Ali, postoji i mogućnost da vam kažu kako da iskoristite i javni prevoz. Ona nije dostupna u Srbiji, ali jeste u svim većim svetskim gradovima. Tako da ne morate uvek da uzimate taksi, Aplikacija će vam sama kazati koju liniju metroa ili autobusa treba da uzmete kako bi negde stigli. Potrebno je samo da odaberete odgovarajuću ikonicu.

Ne znamo kada će to postati dostupno u Srbiji, ali u drugim zemljama odlično radi. Za Srbiju možete da koristite servis planplus, o kome smo već pisali.

Ista situacija je i sa biciklističkim stazama. One kod nas nisu dostupne, ali u inostranstvu jesu, tako da imajte to u vidu ako želite da koristite bicikl kao prevozno sredstvo.

2) Koristite satelitski prikaz

Nekada je satelitski prikaz pogodniji za orijentaciju, jer pomaže da lakše prepoznate zgradu koju tražite. Na veb aplikaciji je uključite stiskom na ikonicu za promenu prikaza.

Na mobilnoj aplikaciji kliknete na narednu ikonicu. Pa, potom na satelitski prikaz.


3) Pratite gužvu u saobraćaju

Odaberite prikaz saobraćaja i moći ćete da u realnom vremenu vidite u kojim ulicama je gužva. Takođe u aplikaciji možete da kliknete i na započni vožnju, pa ćete na osnovu boja moći da vidite koje ulice treba da izbegavate. 

4) Podeli lokaciju

Na telefonu tapnite na plavu tačku (onu koja prikazuje vaše trenutnu lokaciju) i odatle ćete moći da odaberete lokaciju Podeli lokaciju (da nekom pošaljete tačno mesto na mapi na kome se trenutno nalazite), ali čak i da sačuvate parking (kako ne bi slučajno zaboravili gde ste se parkirali).

Lokaciju možete da delite i dok se uživo krećete; https://internetzanatlija.com/2019/03/23/kako-da-drugi-znaju-gde-se-trenutno-nalazite-deljenje-lokacije-preko-gugl-mapa/.

5) Izmerite razdaljinu između dve tačke

Prateći naredno uputstvo možete da izmerite udaljenost između bilo koje dve tačke na mapi.

6) Sačuvajte mape za upotrebu van mreže

Nešto što treba da uradite pre svakog putovanja. Pogledajte kako da sačuvate mapu bilo kog grada.

7) Pratite svoju istoriju kretanja

Klikom na Hronologiju, lako možete videti istoriju lokacije.

8) Koristite Street view

Odlična stvar kada ste na nepoznatom mestu.

Možete mnogo lakše da se orijentišete kada vidite sliku mesta kog tražite.

9) Napravite sopstvenu mapu

Odete na servis Moje mape. kliknete Napravi mapu.

Potom sami dodajete čiode na mapu, i crtate pravac kretanja između njih. Mapi i svim tačkama na njom možete da date određeno ime i da sačuvate za kasniju upotrebu.

Pogledaj još

Kako da obrišete istoriju pretraga na Instagramu?

Svašta se čuva u okviru naših naloga na društvenim mrežama, pa između ostalog i istorija …