Najbolji alati za akademsko istraživanje i pisanje radova

Pisanje akademskih publikacija veoma je zahtevan posao. Ne samo da morate da pročitate na desetine radova i knjiga, već je bitno beležiti ideje i pratiti gde je šta navedeno zbog pravilnog citiranja.

Predstavljamo nekoliko alata koji rad na pisanju stručnih radova čine lakšim.

1. Mendeley 

Po našem mišljenju, ovo je jedan od najboljih alata na tržištu. Potrebno je da napravite profil na njihovom sajtu. Celokupnim istraživanjem upravljate sa jednog mesta. Biblioteka se sinhronizuje preko veba (2 gb besplatno). Pravite beleške o pročitanoj literaturi i citirate je u skladu sa standardima.

Dakle, prvo što treba da uradite je da radove koje trenutno proučavate ubacite u aplikaciju. Program će ih automatski sortirati po naslovu i autorima i drugim informacijama iz njihove baze. Ako nešto nije uvezeno kako treba, sami možete da vršite ispravke. Dokumente je moguće grupisati i sortirati pomoću tagova. Kliknite na Sync Library kako bi sinhronizovali izmene sa online nalogom.

Kada otvorite dokument videćete da možete da ubacujete beleške, podvlačite, rotirate tekst i još mnogo toga.

U View – Citation Style štriklirajte format referenciranje koji nameravate da koristite.

Za kopiranje reference kliknite na Edit – Copy Citation, i potom je nalepite u svoj spisak literature. Više nema potrebe za ručnim pisanjem citata.

2. Qiqqa 

Još jedan besplatan program koji olakšava pisanje radova. Sličan je Mendeleju, ali postoje i malo naprednije funkcije, kao što je prepoznavanje skeniranih dokumenata.

Daje mogućnost da sinhronizujete fajlove na nekoliko računara do 2 GB prostora. Ima ugrađeni veb pregledač i omogućava da diretno iz programa pretražujete Internet, biblioteke i kolekcije radova i zato ne morate da se stalno prebacujete iz programa u pregledač.

Generisanje referenci i bibliografije je malo složenije. Treba da kliknete na biblioteku i potom na „BibTex sniffer“.

Zatim će program automatski početi da pretražuje Gugl Akademik po imenu publikacije.

Sada je potrebno da kliknete na Podešavanja. Odaberite opciju „Prikaži veze na dodavanje navoda“ (suprotno od onog što je selektovano na donjoj slici).

Snimite promene i pa će se ispod publikacije ukazati link na koji treba da kliknite kako bi uvezli navod u program.

Ovaj proces treba da ponovite za svaki dokument. Možete koristiti i za pronalaženje duplih navođenja ako kliknite na Find Duplicates.

Potom je potrebno da odete na Home, pa na InCite dugme kako bi uvezli način citiranja koji želite da koristite.

Isto kao i prethodnom programu možete da otvarate PDF dokument, dodajete beleške, podvlačite bitne ideje, postavljate bukmarke, odnosno obeleživače i slično.

Možete i da konvertuje skenirani dokument u tekst što može biti korisno ako želite da iskopirate jedan deo. Tu je i opcija za brejnstorming za generisanje ideja.

3) Adobe PDF čitač

I sam Adobe Reader omogućava podvlaćenje teksta i ubacivanje beleški. Nažalost ne omogućava citiranje i navođenje literature.

4) Google Akademik i Microsoft Akademik 

gugl akademik

To su pretraživači naučnih radova i publikacija. Možete videti koliko koji rad ima citata, iskopirati citat, pročitati apstrakt i skinuti PDF verziju, ako je dostupna.

4) ReadCube

Zanimljiv alat. Sličan je alatima Mendeley i Qiqqa, ali ima mnogo moderniji interfejs i dodatnu funkcionalnost sugerisanja članaka zasnovano na interesovanjima.

5) VUE

VUE je program koji služi za razradu ideja, pisanje koncepata i vizuelni brejnstorming.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …