Najbolji alati za akademsko istraživanje i pisanje radova

Ako se bavite akademskim istraživanjem, pisanjem publikacija i naučnih radova, ili radite na pisanju diplomskog, master i doktorskog rada znate koliko je to zahtevno. Ne samo da morate da čitate na desetine radova, eseja i knjiga i pratite najnovija otrkrića, već je bitno hvatati beleške, pisati ideje i pratiti gde je šta pročitano kako bi pravilno citirali svaki izvor. Kada uz to morate da vodite računa da postoji nekoliko načina navođenja literature, ceo proces postaje zamršeniji.

Danas ćemo vam predstaviti nekoliko alata koji umnogome olakšavaju posao. Nisu jednostavni za korišćenje, ali će vam sigurno koristiti. Ovo su inače besplatne verzije koje su sasvim solidne, ali za obuhvatniji rad možda ćete morati da platite.

1. Mendeley 

Mendeley smo već pominjali kao jedan od programa za čuvanje PDF biblioteka na računaru. Prvo je potrebno da instalirate njihov program, kao i da napravite profil na njihovom sajtu. Kao besplatan korisnik imate 1 GB ličnog prostora da čuvate svoje dokumente. Ako vam to nije dovoljno možete ga kombinovati sa Dropbox-om ili sličnim servisom.

Dakle, prvo što treba da uradite je da ubacite radove, koje trenutno proučavate, u Mendeley program instaliran na računaru. Knjige i radovi će automatski biti sinhronizovani i postavljeni na online nalog. Program će automatski sortirati dokumente prema naslovu i autorima i povući sve ostale informacije  iz njihove online baze referenci. Ako nešto nije uvezeno kako treba, možete sami doraditi. Dokumente je moguće grupisati i sortirati pomoću tagova. Kliknite na Sync Library kako bi sinhronizovali sve izmene sa online nalogom.

Sada otvorite dokument i videćete da možete da ubacujete beleške, podvlačite tekst tokom čitanja, rotirate i još mnogo toga.

Program poseduje i dodatke za Ms Word i OpenOffice koji omogućava da citate i reference ubacujete automatski u program za obradu teksta praveći bibliografiju.

U View – Citation Style možete da štiklirate koji format referenciranje želite da koristite.

Zatim kada čitate knjige samo kliknite na Edit – Copy Citation, kako bi iskopirali referencu i potom Paste-ujete u svoj spisak literature. Veoma jednostavno, umesto da sami pišete svaki citat pojedinačno i rizikujete da vas profesor kritikuje zbog greške.

2. Qiqqa 

Qiqqa je još jedan besplatan program koji olakšava pisanje radova. Sličan je Mendeley osim što pruža i malo naprednije funkcije i podržava OCR to jest skenirane dokumente. Mana mu je što morate da svaki citat ubacujete pojedinačno.

Qiqqa takođe omogućava da sinhronizujete fajlove na nekoliko računara omogućavajući vam 200 mb besplatnog prostora. Ako pređete limit, fajlovi neće odmah biti obrisani, već kasnije, stoga vodite računa o veličini da ne bi iznenada izgubili bitne dokumente.

Qiqqa ima ugrađeni veb pregledač i omogućava da diretno iz programa pretražujete Internet, biblioteke i kolekcije radova i zato ne morate da se stalno prebacujete iz programa u pregledač. Sve možete raditi iz Qiqqa-e.

Reference, citate i bibliografiju automatski generišete tako što kliknete na biblioteku i potom na „BibTex sniffer“.

Zatim će program automatski početi da pretražuje Gugl Akademik koristeći ime publikacije.

Sada je potrebno da kliknete na Podešavanja. Odaberite opciju „Prikaži veze na dodavanje navoda“.

Snimite promene i sada će vam se ispod publikacije ukazati link na koji treba da kliknite kako bi uvezli navod u program.

Ovaj proces ponovite za svaki dokument. Program možete koristiti i za pronalaženje duplih navođenja ako kliknite na Find Duplicates.

Potom je potrebno da odete na Home, pa na InCite dugme kako bi uvezli način citiranja koji želite da koristite.

Isto kao i prethodnom programu možete da otvarate PDF dokument, dodajete beleške, podvlačite bitne ideje, postavljate bukmarke, odnosno obeleživače i slično.

Možete i da konvertuje skenirani dokument u tekst što može biti korisno ako želite da kopirate neki deo. Tu je i opcija za brejnstorming koja vam omogućava da generišete ideje, ali ona još uvek nije toliko moćna koliko bi mogla.

3. Adobe PDF čitač

I na kraju, možemo napomenuti da i sam Adobe Reader pruža moćne mogućnosti podvlaćenje teksta i ubacivanja beleški. Nažalost ne omogućava citiranje i navođenje literature. Ali ako navođenje literature nije potrebno možete da pročitate sve mogućnosti koje pruža Adobe PDF čitač, ili pogledati video koji opisuje kako da to radite.

4) Google Akademik i Microsoft Akademik 

gugl akademik

Oba alata predstavljaju pretraživače naučnih radova i publikacija. Možete videti koliko koji rad ima citata, iskopirati citat, pročitati apstrakt i skinuti PDF verziju, ako je dostupna.

5) Docear

Docear je alat otvorenog koda razvijen na američkim univerzitetima, koji omogućava da sortirate literaturu po projektima i planovima, pravite mape uma, pišete beleške i mnogo se bolje organizujete. Program je potpuno besplatan, ali u početku možete biti komplikovan. Kad se naviknete, nećete moći bez njega.

docear

7) ReadCube

ReadCube je solidan alat sa  besplatnom i plaćenom verzijom. Služi da na jednom mestu organizujete sve svoje PDF članke sa računara.

8) Colwiz

Colwiz takođe služi za organizaciju literature i na računaru i u oblaku, ali istovremeno ima i ugrađeni pretraživač koji vam može pomoći da nađete ono što je, na primer, Gugl akademik propustio. Besplatni nalozi dobijaju 2GB prostora za čuvanje fajlova u oblaku.

10) VUE

VUE je program koji služi za razradu ideja i koncepata, i za vizuelni brejnstorming. Po tome je sličan Docear, ali je jednostavniji i lepši za snalaženje, mada ima manje svojstava.

 

2 Responses to Najbolji alati za akademsko istraživanje i pisanje radova

  1. Anonymous September 18, 2016 at 9:49 pm #

    Sjajno, hvala 🙂

  2. Tina August 11, 2014 at 5:54 pm #

    Hvala 🙂

Leave a Reply