Besplatne zamene za Microsoft Word

Kada je u pitanju izrada i obrada teksta, Microsoft Word je program bez premca. Nažalost, nije besplatan, pa ponekad moramo pribeći alternativama. Neke od njih su više nego odlične. Nabrojaćemo ih:

Računarski programi:

1)  LibreOffice

besplatan word

Bez ikakve sumnja najbolja besplatna verzija Worda. Nastao je tako što su su ključni članovi tima napustili rad na OpenOfficu protestujući zbog politike jednog od sponzora, kompanije Oracle. Ubrzo je prešišao OpenOffice u broju korisnika.  Odličan je i brz. Slobodan je za upotrebu čak i u komercijalne svrhe. Radi skoro isto sve što i Word, ali na malo drugačiji način. Pogledajte ovde poređenje svojstava. Mada, za sve osnovne funkcionalnosti nećete ni primetiti razliku. Srdačno ga preporučujemo.

2) OpenOffice

Dobra alternativa. Sve što možete u Wordu, moći ćete i u ovom programu. Na starijim računarima može biti malo spor.

3) Kingsoft

Prilično dobar besplatan program. Čak nudi i neke mogućnosti koje ne postoje u Wordu (dokumenti u tabovima itd). Brz je i funkcionalan. Neki korisnici su  skeptični prema njemu, jer je programer kineska kompanija CheetahMobile, ali ne možemo reći da ima značajnih mana, bar ne za sada.

4) Abiword

Abiword nudi osnovne funkcije obrade teksta. Zamera mu se da nije lak za upotrebu.

Veb aplikacije

1) Gugl dokumenti

Za njih ste verovatno već čuli.  Sve se odvija u okviru vašeg pregledača, ali se krajnji rezultat može preuzeti na računar u različitim formatima.  Postoji sijaset naprednih osobina, te ga svesrdno preporučujemo. Na primer, saradnja sa drugim korisnicima. 

2) Word onlajn

Majkrosoft je postavio svoj Word onlajn odakle može da se koristi slobodno. Interfejs je isti sa manje naprednih karakteristika i sve se odvija u vašem veb pregledaču. Već smo pisali kako može da se koristi za proveru pravopisa.

Pogledaj još

Istorija verzija u Excelu u OneDrive-u ili SharePointu

Ukoliko koristite Excel onlajn, treba da znate da tamo postoji i istorija verzija za svaki …