Kako pratiti brendirane ključne reči u Gugl Analitici?

Analiza posećenosti sajta obuhvata raznorazne aspekte. Jedan od često zanemarivanih aspekata je i analiza svesti o brendu.  Svest o brendu je bitna zato što ukazuje na lojalnost korisnika i prepoznatljivost kompanije. Danas ćemo vam pokazati kako možete, u Gugl analitici, da izdvojite posetioce koji su na sajt došli tražeći upravo vaš brend. To podrazumeva grupisanje posetilaca na one koji su došli na sajt tražeći isključivo brend i onih koji su došli tražeći druge informacije.

Prvo je potrebno da proverite sve brendiranje ključne reči pomoću kojih posetioci stižu na vaš sajt.

Idite na Traffic Sources – Search Overview pa odaberite tab sa Keywords.

Sada pretražite ključne reči, kako bi stekli utisak šta tačno ukucavaju posetioci kada traže vaš brend.

Kao što vidite u našem slučaju posetioci kucaju internet zanatlija spojeno i odvojeno. Peta reč po redu nije brendirana, jer nije korišćena sa namerom da se nađe naš sajt. Zato nju ne uzimamo u obzir.

Kada smo završili sa analizom ključim reči, možemo da napravimo napredni segment. Napredni segment omogućava da segmentiramo ili grupišemo posetioce po određenom kriterijumu. Mi ćemo ih grupisati po tome da li koriste brendirane ključne reči.

Kliknemo na Advanced Segment, pa na kreiranje novog segmenta.

Sada ukucamo dimenziju koju želimo da pratimo i njenu vrednost. U ovom slučaju to su Keywords i njihova vrednost. Bitno je da koristimo odrednicu Contains kako bi obuhvatili sve varijacije ključnih reči.

 Sada naprednom segmentu pristupamo, koristeći padajući meni  Advanced Segments i odabirom segmenta.

Nakon ovoga možemo da analiziramo samo posetioce koji nam dolaze pomoću brendiranih ključnih reči. Shvatićemo da su ti posetioci najbolji, jer se najduže zadržavaju i ponovo se vraćaju.

Pogledaj još

Kako da stare članke konvertujete u gutenberg blokove (WordPress)?

Ako ste se već navikli na blokove u WordPressu, pa vam izmene starih članak predstavlja …