Šta da radite ako telefon neće da prepozna SIM karticu?

Da li vam se dešava da telefon koji je do skoro radio normalno iz čista mira prestane da registruje SIM karticu? Restartujete telefon, ali upozorenje se i dalje prikazuje, a vi ste sve vreme nedostupni.

Zašto se uopšte javlja ovaj problem? Pre svega proverite da nije u pitanju neko slučajno štucanje. Restartujte telefon, izvadite karticu, očistite i vratite nazad, proverite da li  uopšte ima mobilne mreže tamo gde se nalazite. Ako ni ovo ne pomogne, čitajte dalje.

Oštećena kartica

Ovo je najverovatniji scenario. SIM karticu menjamo samo kad moramo, tako da je većina njih stara i oštećena. Ubacite karticu u drugi telefon, ako vam je pri ruci. U slučaju da se i tamo pojavljuje isto upozorenje, sve je jasno. Idite u poslovnicu svog mobilnog operatera gde će vam besplatno zameniti SIM.

Oštećen čitač kartice

Ako je telefon star ili ako je više puta padao, može se desiti da je oštećen čitač kartice odnosno da se olabavio, rasklimao, pomerio iz ležišta i slično. Proverite da li možda ne postoji drugi čitač, odnosno da telefon nije dual sim. U tom slučaju ne morate ništa da popravljate nego stavite karticu u drugi čitač i problem je rešen.

U suprotnom telefon morate da nosite u servis.

Druga mogućnost je da se prijavite za digitalnu eSIM karticu kod svog operatera. To je nova tehnologija koja je popularna u poslednjih godinu dana. Još uvek nije široko rasprostranjena, verovatno zato što se plaća, ali to će se menjati.

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …