Hakovanje naloga na društvenim mrežama

U današnjem članku govorimo o hakovanju naloga n društvenim mrežama. Zašto bi se neko time bavio? Kako se to najčešće radi? Kako da se zaštitite?

Zašto bi vam neko hakovao nalog na Instagramu, Fejsbuku, Tviteru ili drugoj društvenoj mreži?

Razlozi su mnogobrojni. Izlistaćemo neke.

1. Zabava ili vežba

Možda vam se tako poklope kockice pa postanete meta hakera koji se samo vežbaju, isprobavaju različite metoda upada u naloge bez ikakvog razloga ili se prosto zabavljaj . Možda na početku nemaju rđavu nameru, ali nikad se ne zna šta će im pasti na pamet kada odista i dobiju pristup vašem nalogu.

2. Lični razlozi

Tu spadaju ljubomora, želja za kontrolom člana porodice ili bliske osobe. Po pravilu, ovakvi hakeri ne menjaju lozinku već ulaze na vaš nalog zajedno sa vama. Njima je cilj da ništa ne posumnjate i da prate vaše poruke, sa kim komunicirate itd.

Zato je bitno da menjate lozinku s vremena na vreme.

3. Slanje spam-poruka ili prevarantskih ponuda

Neko može iskoristiti vaš nalog da šalje poruke vašim prijateljima ali i svima ostalima. To mogu biti promocije, prevare i zlonamerni pozivi na sajtove koji krše zakon. U ovom slučaju društvena mreža vam može zabraniti pristup i ukinuti nalog. Čak i da znaju da to niste bili vi, možda ne budu hteli da rizikuju.

4. Prodaja naloga ili traženje otkupa

Nalog prosto može da se proda na crnom tržištu, a hakeri ga čak mogu i ponuditi nazad uz određenu novčanu nadoknadu.

5. Špijunaža i ispitivanje konkurencije

Neko može da pomisli kako sa vašeg nalog može da sazna određene informacije iz vašeg poslovnog života.

Koji su najčešći načini hakovanja?

1. Pristup imejl adresi, mobilnom telefoni ili računaru

Sasvim jasno. Tri gore navedene stavke koristimo za pristup društvenih mrežama, pa je i sasvim logično da ko može da uđe na njih, ući će i na naš nalog.

2. Društveni inženjering

Drugi izraz je manipulacija ili korišćenje ljudske ranjivosti. Na primer, neko vam ponudi nagradu ako mu date svoju lozinku. Ili se predstavi kao vaš član porodice pa vam zatraži pristup.

3. Hakovanje same društvene mreže

Od ovog hakovanje se ne možemo odbraniti. Ako neko hakuje sam Fejsbuk ili Instagram, dobiće pristup i našim podacima. Ovo se dešavalo sa velikim sajtovima u prošlosti, ali sada je vrlo malo verovatno jer svi koriste napredne bezbednosne provere. 

4. Pecanje preko lažnih sajtova

Široko poznat metod. Neko vam pošalje link do sajta koji je identičan društvenoj mreži na koju želite da se ulogujete. Ipak, u pitanje je samo verna kopija iza koje stoji neko ko prati koju lozinku ukucavate. Stoga vodite računa o adresi sajta koji posećujete.

5. Virusi koji prate šta kucate na uređaju

Zlonamerne aplikacije mogu da naprosto izvuku vaše lozinke i šifre.

Kako da se zaštitite?

Pre svega je bitan zdrav razum. Ne klikćite na sumnjive linkove, ne idite na čudne i nepoznate sajtove, pazite kome dajete svoje informacije i ne verujte ni u šta što je previše dobro da bi bilo istinito. Uključite dvofaktorsku autentifikaciju. Ne koristite istu lozinku za više sajtova.

Pogledaj još

Kako da obrišete istoriju pretraga na Instagramu?

Svašta se čuva u okviru naših naloga na društvenim mrežama, pa između ostalog i istorija …