Kako ubaciti jedan Wordov dokument u drugi?

Ako su vam podaci razdeljeni u više dokumenata, umesto da pravite veze između njih, možete i da ubacite jedan dokument u drugi i tako čitaocu ponudite više informacija.

Kako da to odradite?

Odete na Insert Object – pa postojeći dokument i odaberete dokument koji želite da ubacujete.

Posle ovoga postoji tri načina da umetnete tekst.

Ako ne štiklirate dve zaokružene opcije (Poveži sa dokumentom i Prikaži kao ikonu),tada će se samo prekopirati  ceo tekst unutar prvog dokumenta i to bi bilo to.

Ako obeležite prvu opciju Poveži sa dokumentom, onda će se ubaciti i sadržaj i link ka tom dokumentu. Sadržaj će moći samo da se čita. Ako kliknete dva puta na njega, otvoriće se drugi dokument i u njega ćete moći da menjate. Dakle, postojaće povezanost oba dokumenta i sadržaja. Ta povezanost postojaće samo na tom računaru, ako dokument negde pošaljete, ona će se izgubiti, jer veza vodi ka dokument na vašem računaru.

Druga opcija (Prikaži kao ikonu), samo će postaviti ikonu ka dokumentu. Klik na ikonu otvoriće kopiju dokumenta. Neće biti nikakve veze između dokumenata. To znači da ćete dokument moći slobodno da šaljete mejlom a da ne izgubite sadržaj oba dokumenta.

Isprobajte sami.

Pogledaj još

Kako da izvučete tekst iz uslikanog ekrana na računaru (Windows 11)?

Windowsova alatka za slikanje ekrana (Snipping tool) pruža mogućnost da iz slike izvučemo tekst. Prilično …