Alati otvorenog koda za testiranje opterećenja softvera (load testing)

Ispitivanje opterećenja je proces testiranja softvera u kom se performanse ispituju pod određenim opterećenjem.

 Želimo da ih ispitamo kako će se aplikacija ponašati ako dobije preveliki broj zahteva. Na primer, broj korisnika bude skoči sa stotinu na hiljadu ili slično.

Alata koji mere performanse u uslovima opterećenja ima odista mnogo. Izdvojili smo one koji su otvorenog koda, baš zato što ih možete isprobati sami bez ikakvih ograničenja.

1. JMeter

Nesumnjivo najpopularniji. Postoji već dve decenije, tako da ima razne funkcionalnosti. Podržava više platformi. Napisan je u Javi i koristi se iz konzole ili grafičkog interfejsa. Podržava sve veb protokole.

Ako vam i nije dovoljno sve što on pruža, sami ga nadogradite.

2. Gatling

Još jedan popularan alat. Napisan je u Scali, tako da je savršen za sve koji je koriste. Može da se integriše sa Jenkinsom. Po završetku testiranja generiše dobar izveštaj.

3. Locust

Simulira na stotine hiljada korisnika aplikacije koja se testira. Ponašanje korisnika definiše se skriptama napisanim u pajtonu. Locust ima dobar interfejs koji prikazuje rezultate testiranja u realnom vremenu.

4. Taurus

Može da se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim alatima. Pomoću njega testirate kod u razvoju. Skripte se pišu u YAML-u, lako čitljivom programskom jeziku.

Pogledaj još

Koji su nedostaci rada u IT industriji?

Vlada mišljenje da rad u informacionim tehnologijama predstavlja karijeru iz snova. Posao je zanimljiv, uzbudljiv, …