Naučite Git besplatno. Najbolji izvori i kursevi.

Svaki ko radi sa kodom bilo da je programer, tester, analitičar podataka i slično, treba da zna barem jedan sistem za kontrolu revizija. Trenutno najpopularniji takav sistem je git, alatka otvorenog koda. Zato iz ovih stopa treba da krenete da ga učite. Na svu sreću, besplatnih izvora ima više nego dovoljno, ali i načina da git primenite na svoje projekte.

Nemojte da se obeshrabrite ako sve ne shvatite iz prve, potrebno je vremena da razumete sve koncepte, posebno zato što se git razlikuje od ostalih sličnih alatki. Važi pravilo koje smo nebrojeno puta čuli, najbolje se uči kroz praksu.

Šta predstavlja sistem za kontrolu revizija? On omogućava da više ljudi istovremeno radi na na nekom softverskom projektu, menjajući čak i iste fajlove, bez remećenja glavne grane. Ako se i pojavi neki konflikt kod spajanja koda, sistem će omogućiti da sve raspetljamo.

Najpoznatiji servis za upravljanje i skladištenje git repozitorijuma je GitHub. Bitno je reći da nije jedini, svako može da napravi svoj git server. 

U slučaju da niste ljubitelj komandne linije, Git možete da koristite i sa korisničkim interfejsom uz pomoć narednih alata: https://git-scm.com/downloads/guis.

1) Zvanična knjiga o Gitu

Slobodna dostupna knjiga koju možete naći na njihovom sajtu. Postoji čak i delimičan prevod na srpski.

Prvih sto strana će vam biti dovoljno da naučite osnove, a za malo naprednije stvari treba da kopate dublje.

2) Githabova uputstva

Postoji nekoliko uputstava, od koji je možda najbolje ono o grananju.

3) Besplatni kurs na Udasitiju

Naučite kako da napravite repozitorijum, izvršite promene, radite sa granama i oznakama, spojite kod koji je u konfliktu, kao i da ako nešto pođe po zlu, vratite ceo kod na prethodnu verziju.

4) Git i GitHub za početnike (Youtube)

Jasno i jezgrovito objašnjeno sa sve primerima.

5) Git sa dozom humora

Još jedna odlična plejlista sa snimcima koji nisu dugački, pa mogu lako da se prate.

6) Osnove gita u 20 minuta

Kratak ali efektivan video snimak.

Pogledaj još

Koji su nedostaci rada u IT industriji?

Vlada mišljenje da rad u informacionim tehnologijama predstavlja karijeru iz snova. Posao je zanimljiv, uzbudljiv, …