Kako snimiti ono što se odvija na ekranu računara?

Dobar način da napravite video uputstvo je da snimite sve šta se dešava na ekranu računara. Ima nekoliko načina da se to izvede. Predstavićemo neke od njih.

1) OBS Studio

Program koji može dosta toga: strimovanje aktivnosti sa računara (na primer, igrice), snimanje zvuka, video snimka, aktivnosti na računaru itd. Ali, podešavanje je malo škakljivo. Ima ih bezbroj.

Pre snimanja (to je opcija Recording), treba da podesite izvore. Njih ima odista mnogo, to su audio izvor (odaberete da li snimate zvuk sa mikrofona, slušalica, ili iz samog računara), video izvor, određen prozor, ono što se emituje na ekranu i slično.

Program je odličan, ali ako ne proradi iz prve, moraćete da guglate šta tačno treba da se podesi. Izlaznih formata takođe ima nekoliko.

2) Captura

Fin programčić koji je mnogo jednostavniji, a pri tom i besplatan.

Selektujete deo ekrana koji snimate, odaberete da li snimate zvuk i počnete.

3) ShareX

Primarna svrha mu slikanje ekrana, ali postoje opcije i za snimanje. Odista je odličan i lagan za upotrebu. Možete da snimite video u mp4 ili gif formatu.  Selektujete deo ekrana koji snimate i počinjete sa radom.

U sekciji Task Settings postoje dodatna podešavanja vezano za kvalitet snimka, kao i odabir toga da li snimate audio ili ne. U sekciji Application settings – Path podesite gde se čuvaju snimci, zanimljivo je što se čuvaju u folderu koji se zove Screenshots.

4) Screen2Gif

Programčić koji sve snima u gif formatu. Odista je odličan i nudi dosta naprednih podešavanja.

Snimljeni gif možete naknadno dorađivati, skraćivati i slično.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …