Šta treba da znate o tehnologiji raspoznavanja lica?

Šta je tehnologija prepoznavanja lica?

Prepoznavanje lica definiše se kao biometrijski softver koja identifikuje i verifikuje osobu analizirajući njenu konturu lica.


Drugim rečima svaka osoba ima jedinstvenu strukturu lica. Zahvaljujući njoj, naš mozak može da prepozna prijatelja iz detinjstva koga nismo videli godinama. Isto to će uskoro moći da uradi i tehnologija za raspoznavanje lica. Ona još uvek nije savršena, potrebno joj je dobro osvetljenje, pravilan položaj glave i slično, ali se usavršava iz dana u dan. 


Prepoznavanje se obično odvija u nekoliko koraka:

1. Prepoznavanje lica


Prvi korak predstavlja uočavanje lica sa slike ili video kamere, bilo da se ono nalazi na ulici, u šumi, u gomili ljudi ili izdvojen. Lice se najbolje otkriva kada osoba direktno gleda u kameru, ali sa najnovijom tehnologijom to nije neophodno.


2. Analiza lica


Potom se pristupa analizi. Na primer, meri se veličina čela, udaljenost očiju, oblik jagodica itd… 


3. Pretvaranje slike u podatke


Slika se pretvara u broj ili matematičku formulu koja se poredi sa već postojećom bazom podataka lica. 


4. Identifikacija


I na kraju se vrši identifikacija, odnosno ko je osoba imenom i prezimenom, pa se onda analiziraju njene navike (na primer, koliko puta ste posetili određenu prodavnicu), kretanje (gde ste sve viđeni u gradu) i slično. 


Vaše lice se možda već nalazi u nekoj bazi, jer svi delimo svoje slike onlajn i na društvenim mrežama bez ikakvog ustručavanja. 

Koliko je uznapredovala i možemo li je prevariti?

Za sada niko ne može reći da je izgradio dobar sistem. Ali sve velike kompanije i države rade na razvoju tehnologije iz dana u dan, tako da je pitanje trenutka kada će sistem prepoznavanja biti izuzetno precizan.

Teško je reći da li možemo da ga prevarimo, pošto će on to i očekivati, pa će se unapred pripremiti za takve pokušaje. Možemo da probamo šminkom, plastičnom operacijom, crtanjem lica, šeširima, naočarama, maskama itd.

Kako je već počela da se koristi?

Za sada se uglavnom koristi za bezbednost i hvatanje kriminalaca, ali broj primena se povećava.

Neke od primena sa kojima se trenutno eksperimentiše su:

  • Trgovine i barovi koriste tehnologiju kako bi utvrdili da li je kupac dovoljno star da bi smeo da kupi alkohol.
  • Prodavnice imaju spisak mogućih kradljivaca, pa im ne dozvoljavaju da uđu u prodavnicu.
  • Prepoznavanje lica se koristi za podizanja novca sa bankomata. Više vam neće biti potrebno da pamtite PIN.
  • Identifikacija putnika na aerodromima. Ne morate sa sobom da nosite pasoš ili skenirate kartu. Sistem skenira vaše lice i pusti vas u avion.
  • Vlade država prate kretanje kriminalaca i osumnjičenih za zločine.
  • Supermarketi prate kako se ponašate u prodavnici, šta kupujete i onda vam nude upravo to što vas zanima. Skeniraju lice, saznaju ko ste, koliko vam je plata, pa vas nude svoje proizvode. Ako ste zaboravili kreditnu karticu ili novčanik, platite svojim licem.
  • Registrovanim narkomanima može biti zabranjeno da kupuju određene lekove u apoteci.
  • U Kini je obavezno da registrujete lice ako kupujete SIM karticu.
  • Kažnjavanje pešaka koji krše saobraćajna pravila.
  • Otključavanje telefona. Umesto otiska prsta ili pin koda, sada telefon možete da otključate i licem.
  • Umesto ključa za ulaz u stan koristite lice, i tako je država sigurna da niko ne živi u stanu nelegalno.
  • Registrovanim pedofilima neće biti dozvoljeno da uđu na igralište ili drugo mesto gde se skupljaju deca.

Potencijalne opasnosti novog pristupa

Greške

Svako ko radi u IT industriji reći će vam da se greške dešavaju. Ako vas sistem ne prepozna, posledice su ozbiljne. Na primer, nećete moći da podignete novac sa računa, uđete u stan ili izađete iz zemlje.

Krađa identiteta

Hakeri će napadati sisteme, i ishodi će biti prilično surovi. Neko u vaše ime može da počini zločin, isprazni račun u banci i ko zna šta sve još.

Uhođenje od strane kompanija

Zašto bi kompanije pratile naše ponašanje i kretanje i ispirale nam mozak kako bi nas naterale da im damo više para i kupimo nešto što nam u stvari ne treba? To je narušavanje privatnosti kome se protive brojne međunarodne institucije.

Prismotra državnih organa

Koliko god država radila u interesu građana, može se desiti da ona pravi spiskove osoba koje je uslikala na nekim, recimo, demonstracijama i tako im uskrati posao u državnoj službi, na primer. Nikad ne znamo u čije ruke ti podaci mogu da dospu.

Diskriminacija

Pošto će sada podaci o vašoj prošlosti biti javno dostupni, neće vam biti data prilika da ispravite svoje ponašanje i sazrete. Na primer, nećete moći da se zaposlite u dobroj kompaniji, ako ste nekada u mladosti bili uslikani u određenom klubu kako konzumirate drogu. Ili ćete dobiti skuplji kredit, ako ste kao dete imali višak kilograma.

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …