Šta raditi kada tačped (touchpad) na laptopu prestane da radi?

Tačped na laptopu može da prestane da radi iz nekoliko razloga:

  • Slučajno ste ga isključili preko dugmića na tastaturi.
  • Promenili ste podešavanja.
  • Drajveri treba da se ažuriraju.

Neki laptopovi imaju zasebno dugme kojim se uključuje ili isključuje tačped. Potražite ga na vrhu pored ili prekoputa dugmeta za uključivanje i isključivanje računara.

Ako zasebno dugme ne postoji, onda treba da probate kombinaciju Fn dugmeta plus jedno od gornjih dugmića F1 do F10. Na primer, kod nas na računaru je Fn + F9, ako se stisnu istovremeno, onda se tačped odnosno isključi.

Obično pored dugmeta koje treba da pritisnete postoji ikonica kvadrata koji je precrtan.

U slučaju da ovaj način ne uspe, onda treba da proverite podešavanja na svom računaru. Odete na Settings (Podešavanja) – Devices (Uređaji) – Tačped (Touchpad). I podesite da senzitivnost bude barem visoka.

Windows 10 u sebi ima alatku za rešavanje problema sa hardverom. Odete na Troubleshoot, pa tu pokrenete proveru ispravnosti svih hardvera na računaru. Pokrenete alat i pratite sve korake. On će sam proveriti hardver na računaru i predložiti rešenje za popravku.

Na kraju, treba da proverite drajvere. Odete na Device Manager (Upravljač uređajima). Tu u sekciji gde je ikonica miša, pronađete tačped, kliknete desnim tasterom miša i odabere ažuriranje drajvera.

Takođe možete kliknuti i na Properties (Podešavanja), kako bi proverili stanje uređaja.

To bi bila neka osnovna provera.

Pogledaj još

Kako da izvučete tekst iz uslikanog ekrana na računaru (Windows 11)?

Windowsova alatka za slikanje ekrana (Snipping tool) pruža mogućnost da iz slike izvučemo tekst. Prilično …