Šta raditi kada tačped (touchpad) na laptopu prestane da radi?

Tačped na laptopu može da prestane da radi iz nekoliko razloga:

  • Slučajno ste ga isključili preko dugmića na tastaturi.
  • Promenili ste podešavanja.
  • Drajveri treba da se ažuriraju.

Neki laptopovi imaju zasebno dugme kojim se uključuje ili isključuje tačped. Potražite ga na vrhu pored ili prekoputa dugmeta za uključivanje i isključivanje računara.

Ako zasebno dugme ne postoji, onda treba da probate kombinaciju Fn dugmeta plus jedno od gornjih dugmića F1 do F10. Na primer, kod nas na računaru je Fn + F9, ako se stisnu istovremeno, onda se tačped odnosno isključi.

Obično pored dugmeta koje treba da pritisnete postoji ikonica kvadrata koji je precrtan.

U slučaju da ovaj način ne uspe, onda treba da proverite podešavanja na svom računaru. Odete na Settings (Podešavanja) – Devices (Uređaji) – Tačped (Touchpad). I podesite da senzitivnost bude barem visoka.

Windows 10 u sebi ima alatku za rešavanje problema sa hardverom. Odete na Troubleshoot, pa tu pokrenete proveru ispravnosti svih hardvera na računaru. Pokrenete alat i pratite sve korake. On će sam proveriti hardver na računaru i predložiti rešenje za popravku.

Na kraju, treba da proverite drajvere. Odete na Device Manager (Upravljač uređajima). Tu u sekciji gde je ikonica miša, pronađete tačped, kliknete desnim tasterom miša i odabere ažuriranje drajvera.

Takođe možete kliknuti i na Properties (Podešavanja), kako bi proverili stanje uređaja.

To bi bila neka osnovna provera.