Kako da pratite kvalitet vazduha u Srbiji i drugim zemljama ?

Ovih dana se mnogo govori o zagađenosti vazduha kao posledica sagorevanja goriva zbog zagrevanja domaćinstava zimi, ali i zbog izduvnih gasova koja izaziva saobraćaj.

Kvalitet vazduha se u većini zemalja prati svakodnevno na određenim mernim stanicama i ti podaci su javno dostupni. Evo gde možete da ih vidite.

Srbija

Podatke o količini štetnih materija u vazduhu objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine na servisu Objedinjeni prikaz automatskog prikaza kvaliteta vazduha u Srbiji. Njih preuzimaju svi ostali servisi i oni su jedini najmerodavniji.

Pored količine, možete videti i štetnost vazduha. Tu su ocene od 1 do 5, gde 4 predstavlja jako zagađeno okruženje, a 5 visoku zagađenost. Te ocene su dostupne za više pokazatelja u zavisnost od štetne materija koja je prikazana (ugljen-dioksid, sumpor-dioksid, oksidi azota itd…). Sve one se nalaze u vazduhu, ali ne moraju sve istovremeno biti povišene.

Naravno, ovaj servis ne može da prikaže zagađenost za gradove u kojime ne postoje merne stanice.

Servis koristite tako što odaberete grad, odnosno mernu stanicu u meniju sa desne strane ili odaberete istu na mapi. Mapom se krećete tako što prevlačite mišem po njoj, a za zumiranje i odzumiranje

 koristite stisnuto dugme CTRL i + ili CTRL i -.

Mobilna aplikacija – Srbija

Gore navedeni servis ima i mobilnu aplikaciju koja automatski povlači najnovije podatke.

Svet

Podatke za ostale zemlje i kontinete na sličan način možete videti pomoću servis Air Pollution in the World.

Svi podaci se redovno ažuriraju, nadamo se da će tako i ostati.

Kontinent možete odabrati iz gornjeg menija. Biće vam tako lakše. A mapu zumirate tako što držite stisnuto dugme CTRL na tastaturi i pokrećete srednje dugme na mišu računara. Ispod svakog podatka imate njegov izvor i poslednji datum ažuriranje, tako da možete videti koliko su podaci relevantni.

Pogledaj još

Kako prevesti članak u Edge brauzeru?

Majkrosoftov Edge brauzer u seb ima ugrađenu funkciju za prevođenje internet članaka. Potrebno je samo …