Kako da pratite kvalitet vazduha u Srbiji i drugim zemljama ?

Ovih dana se mnogo govori o zagađenosti vazduha kao posledica sagorevanja goriva zbog zagrevanja domaćinstava zimi, ali i zbog izduvnih gasova koja izaziva saobraćaj.

Kvalitet vazduha se u većini zemalja prati svakodnevno na određenim mernim stanicama i ti podaci su javno dostupni. Evo gde možete da ih vidite.

Srbija

Podatke o količini štetnih materija u vazduhu objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine na servisu Objedinjeni prikaz automatskog prikaza kvaliteta vazduha u Srbiji. Njih preuzimaju svi ostali servisi i oni su jedini najmerodavniji.

Pored količine, možete videti i štetnost vazduha. Tu su ocene od 1 do 5, gde 4 predstavlja jako zagađeno okruženje, a 5 visoku zagađenost. Te ocene su dostupne za više pokazatelja u zavisnost od štetne materija koja je prikazana (ugljen-dioksid, sumpor-dioksid, oksidi azota itd…). Sve one se nalaze u vazduhu, ali ne moraju sve istovremeno biti povišene.

Naravno, ovaj servis ne može da prikaže zagađenost za gradove u kojime ne postoje merne stanice.

Servis koristite tako što odaberete grad, odnosno mernu stanicu u meniju sa desne strane ili odaberete istu na mapi. Mapom se krećete tako što prevlačite mišem po njoj, a za zumiranje i odzumiranje

 koristite stisnuto dugme CTRL i + ili CTRL i -.

Mobilna aplikacija – Srbija

Gore navedeni servis ima i mobilnu aplikaciju koja automatski povlači najnovije podatke.

Svet

Podatke za ostale zemlje i kontinete na sličan način možete videti pomoću servis Air Pollution in the World.

Svi podaci se redovno ažuriraju, nadamo se da će tako i ostati.

Kontinent možete odabrati iz gornjeg menija. Biće vam tako lakše. A mapu zumirate tako što držite stisnuto dugme CTRL na tastaturi i pokrećete srednje dugme na mišu računara. Ispod svakog podatka imate njegov izvor i poslednji datum ažuriranje, tako da možete videti koliko su podaci relevantni.

Pogledaj još

Kako naručiti robu sa Aliekspresa (Aliexpress)?

Aliekspres je vebsajt na kome prodavci iz Kine prodaju robu kupcima širom sveta. Naširoko je …