Najbolji sajtovi sa besplatnim video snimcima za kreativne projekte

Znamo već da materijal preuzet sa interneta ne može da se koristi tek tako. Moramo da poštujemo autorska prava.

Ako su vam potrebni video snimci za određeni kreativni ili obrazovni projekat, na primer, za prezentaciju, video ili demonstraciju onda proučite naredni spisak. Izlistali smo sve sajtove koji sadrže video snimke koji mogu da se koriste slobodno, pošto imaju CC licencu.

1) Pixabay video snimci

Pixabay sajt je poznat po prelepim fotografijama koje se sa njega mogu slobodno preuzeti, ali mnogi ne znaju da ima i sekciju sa video snimcima.

To su kratki snimci koji traju otprilike po pola minuta, ali su odlični sa velikom rezolucijom. Nema nikakvih ograničenja za upotrebu.

2) Pexels zapisi

Takođe odlična zbirka. Snimci su kratki i idealni za spajanje i preuređivanje. Mogu se koristiti u komercijalne svrhe.

3) Cover

I ovde nećete znati šta pre da odaberete koliko su zapisi dobri. Razvrstani su po kategorijama.

4) Video stock klips

Mnošto visokokvalitetnih klipova. Većina je slobodna za korišćenje (ali ne i da ih preprodajete), ali proverite licencu za svaki slučaj.

5) Internet arhiva

Ovde zaista imate sve i svašta, jer svako može da otpremi video ili druge materijale  (knjige, slike, audio materijal …). Nešto će biti bezvredno, dok će nešto biti odličnog kvaliteta. Treba samo da budete uporni u pretrazi.

6) Pond

Zbirska istorijskih video snimaka uglavnom sa američkog i evropskog područja, ali možda se može naći nešto zanimljivo.

7) Dareful

Snimci visokog kvaliteta. Sloboni za upotrebu.

Napominjemo da pre nego što preuzmete određeni zapis, proverite licencu. Možda treba da navedete izvor ili ime originalnog autora kako bi imali pravo da ga koristite.