Kako da označimo ceo red u Excelu pomoću uslovnog formatiranja?

Ranije smo u našim člancima već pisali o uslovnom formatiranju (conditional formating). Ono omogućava da jednom potezom obojimo ćelije koje zadovoljavaju određeni uslov. Na primer, možemo da ćelije koje su manje od određene vrednosti obojimo crvenom bojom, a one koje su veće plavom. Ili da nešto što je iznad proseka istaknemo i obrnuto. Vrlo moćan alat u Excelu.

uslovno-formatiranje

Elem, kod uslovnog oblikovanja uglavnom se oboji ćelija koja ispunjava određeni uslov (da je manja, jednaka ili veća od neke vrednosti, na primer), ali kada je broj podataka veliki to nam nije dovoljno. Bolje ćemo nešto uočiti ako je označen ceo red.

Kako da to izvedemo?

Jednostavno, potrebno je da koristimo uslovno oblikovanje pomoću formula, i napravimo formulu koja kaže da označimo ćeliju ako je u tom redu vrednost koja ispunjava određeni uslov.

Odemo na Uslovno formatiranje (Conditional formatting) – Novo pravilo (New rule).

novo-pravilo-uslovnog-formatiranja

Potom potražimo pravilo za označavanje vrednosti pomoću formule i unesemo formulu u kojoj je kolona koju pratimo fiksirana (znak $), a samo se menja red i  unesemo uslov. U ovom slučaju želimo da u žuto bude označen ceo red sa podacima učenika koji ima uspeh 5.

formula-za-oznacavanje-celija

Vidite kako to izgleda i na primeru.

uslovno-formatiranje-sa-formulama

Slično može da se uradi i sa kolonama, samo treba da prilagodite formulu.

Pogledaj još

Kako da tabelarne podatke iz slike prebacite u Excel?

Neretko su podaci zarobljeni u slici. Kako da ih izdvojimo? Pokazaćemo danas kako da tabelu …