Kako podesiti proveru pravopisa u Wordu?

Alati za proveru pravopisa potrebni su svakom ko piše elektronske dokumente. Za engleski jezik postoji njih sijaset, dok je za srpski izbor prilično ograničen. U njih spadaju onlajn verzija Worda, Libreofis, a danas pokazujemo kako da ga podesite u Wordu.

Pre svega treba da imate instaliran jezik za koji proveravate pravopis. To radite u File (Datoteka) – Options (Opcije) – Language (Jezik).

jezici-za-proveru-pravopisa-u-wordu

Kao što vidite možete da dodate više njih. U slučaju da željeni jezik ne postoji na listi treba da ga dodate sa Majkrosoftovog sajta, ali to ne bi trebalo da bude slučaj.

Kada otvorite dokument, u dnu će biti prikazan jezik na kome se trenutno vrši provera pravopisa.

srpski-jezik-word

Ako želite da ga promenite, kliknite i štiklirajte drugi jezik.

oznaci-odabrani-tekst

Doduše, neretko se dešava da se Word sam ponovo vrati jezik na prethodni i u takvim situacijama, treba samo da otčekirate opciju za automatsko prepoznavanje jezika, ili da željeni jezik postavite kao podrazumevani.

Ovako ta stavka izgleda na engleskom.

jezici-u-wordu-provera

2 Responses to Kako podesiti proveru pravopisa u Wordu?

  1. teshadizajn октобар 28, 2016 at 7:57 am #

    ja imam problema sa ovim, kada vratimna engleski ostane mi srpsko podesavanje, pa ne mogu da vratim. Mora da restartujem ceo program word pa da se vrati na englesko podesavanje, a nekada ne rade oba podeesavanja, pa moram manuelno da vratim podesavanja. Engleski mi je vise potreban (posto ga slabije poznajem) ali i Srpsko podesavanje je korisno. Nadam se da ce da isprave ove bagove i da izbace malo poboljsane verzije, ovako se gubi dosta vremena.

  2. Srx октобар 16, 2016 at 1:02 pm #

    Language packs for Office 2010 (includes display language of the user interface, proofing tools, and Help for different languages) have been discontinued.

    Da li neko ima instalaciju za latinicu i cirilicu za Office 2010?