Kako da prevedete reči direktno na stranici u Google Chromu?

Google prevodilac smo često pominjali. On prevodi tekst između skoro svih jezika. Sam prevod nije uvek najboljeg kvaliteta (naročito za srpski i druge manje jezike), ali za sada nemamo ništa bolje. Alatka radi automatski u Google Chromu, pa čim detektuje da je otvorena stranica na jeziku koji nije  podrazumevani, ponudi se da ga prevede.

Međutim, nije nam uvek potrebno da prevedemo ceo članak. Ako već poznajemo drugi jezik, možde da nam zatreba prevod samo određene nepoznate reči ili fraze.

Kako da to izvedemo?

1) Dodatak za Google prevodilac

Nakon što ga instaliramo u Chromu, treba samo da selektujemo tekst koji ne razumemo. Posle toga će se pojaviti mala ikonica koju treba da kliknemo i prevod će se pojaviti.

prevodjenje teksta

Kao što vidite, nije baš sve tačno, ali pomaže da uhvatimo smisao.

prevod

Kako podesiti jezik na koji se prevodi?

Vrlo prosto. Odemo na Opcije dodatka.

opcije dodatka

I tu podesimo jezik, koji može biti bilo koji, jer su svi iole poznati jezici podržani.

opcije google chrome dodatka

2) Google Dictionary

Radi po istom principu kao i prethodni (selektujete reč i kliknete dva put na selekciju), ali prevodi samo reči. Dakle, predstavlja neku vrstu rečnika, i mogu da ga koriste samo oni koji razumeju engleski. Daje definicije reči sa engleskog, kineskog, japanskog, nemačkog, italijanskog, ruskog, slovačkog, češkog, holandskog i španskog jezika. Dobar je za sve one koji žele da usavrše svoje znanje engleskog, jer pomaže da nađu definicije za manje poznate termine.

google recnik

Pogledaj još

Brzo čišćenje podataka u Excelu (formatiranje, linkovi, komentari …)

Excel ima nekoliko načina da brzo obrišete određene podatke. Možda niste ni bili svesni ove …