Uputstvo za praćenje kampanja u Gugl analitici

Kako bi procenili uspešnostarketing kampanje potrebno je da znamo koliko je posetilaca ona privukla na sajt i kako su se oni ponašali (da li su odmah otišli, koje stranice su otvarali itd).Zbog toga je bitno razgraničiti one posetioce koji su došli preko kampanje i one koji bi u svakom slučaju došli na sajt. U suprotnom nećemo znati koliko je kampanjabila efikasna i nastaviti da bacamo pare na nešto što ne znamo da li se isplati.

Kako to uraditi u Gugl analitici?

Veoma jednostavno, potrebno je samo da pravilno tagujemo svaku URL adresu koju koristimo u kampanji.

Na primer. veb adresa na koju posetioci kliknu neće izgledati ovako:

https://internetzanatlija.com/2016/01/09/besplatna-analiza-kvaliteta-i-optimizovanosti-veb-sajtova/ već

https://internetzanatlija.com/2016/01/09/besplatna-analiza-kvaliteta-i-optimizovanosti-veb-sajtova/?utm_source=Gugl&utm_medium=reklama&utm_term=lista&utm_campaign=Prva%20kampanja

Obe vode na istu stranicu, ali imaju drugačije adrese. Vidite da je dodat znak upitnika i da nakon toga slede određeni parametri. A njih treba pravilno podesiti. To se radi u Guglovom kreatoru URL adresa.

On se nalazi ovde. A postoji i srpska verzija.

obrazac kreatora urlova

Unesemo adresu sajta, i popunimo parametre kao što su ime kampanja, izvor, medijum i ostalo. Sve što nam je potrebno da razlikujemo jednu od druge. Novogenerisani URL ubacimo u kampanju. Možemo da pratimo bilo šta, klikove na baner, elektronsku poštu, društvene mreže i slično.

Kod kreiranja URLova bitno je kako unosite tagove. U tome morate biti dosledni, ali i sistematični, kako bi bolje mogli da poredite kampanje, njihove izvor i medijume.

Tri parametra su obavezna medijum, izvor i kampanja. U izvor je najbolje da stavite URL adresu ili ime servisa sa koga se kampanja vrši.

Medijum je posrednik preko koga delite link, na primer elektronska pošta, baner, cpc i slično. I naravno, naziv je uvek jedinstven. Nemojte nikada da koristite lične podatke, jer to Google zabranjuje.

U analitici je potrebno da odete na Akvizicija – Kampanje (Acquisition – Campaigns), gde imate uvid u detaljnu analizu posetilaca za svaku pojedinačnu kampanju.

akvizicija kampanje gugl analitika

Pogledaj još

Kako da stare članke konvertujete u gutenberg blokove (WordPress)?

Ako ste se već navikli na blokove u WordPressu, pa vam izmene starih članak predstavlja …