Početna / E-marketing / Uputstvo za praćenje kampanja u Gugl analitici

Uputstvo za praćenje kampanja u Gugl analitici

Kako bi procenili uspešnostarketing kampanje potrebno je da znamo koliko je posetilaca ona privukla na sajt i kako su se oni ponašali (da li su odmah otišli, koje stranice su otvarali itd).Zbog toga je bitno razgraničiti one posetioce koji su došli preko kampanje i one koji bi u svakom slučaju došli na sajt. U suprotnom nećemo znati koliko je kampanjabila efikasna i nastaviti da bacamo pare na nešto što ne znamo da li se isplati.

Kako to uraditi u Gugl analitici?

Veoma jednostavno, potrebno je samo da pravilno tagujemo svaku URL adresu koju koristimo u kampanji.

Na primer. veb adresa na koju posetioci kliknu neće izgledati ovako:

https://internetzanatlija.com/2016/01/09/besplatna-analiza-kvaliteta-i-optimizovanosti-veb-sajtova/ već

https://internetzanatlija.com/2016/01/09/besplatna-analiza-kvaliteta-i-optimizovanosti-veb-sajtova/?utm_source=Gugl&utm_medium=reklama&utm_term=lista&utm_campaign=Prva%20kampanja

Obe vode na istu stranicu, ali imaju drugačije adrese. Vidite da je dodat znak upitnika i da nakon toga slede određeni parametri. A njih treba pravilno podesiti. To se radi u Guglovom kreatoru URL adresa.

On se nalazi ovde. A postoji i srpska verzija.

obrazac kreatora urlova

Unesemo adresu sajta, i popunimo parametre kao što su ime kampanja, izvor, medijum i ostalo. Sve što nam je potrebno da razlikujemo jednu od druge. Novogenerisani URL ubacimo u kampanju. Možemo da pratimo bilo šta, klikove na baner, elektronsku poštu, društvene mreže i slično.

Kod kreiranja URLova bitno je kako unosite tagove. U tome morate biti dosledni, ali i sistematični, kako bi bolje mogli da poredite kampanje, njihove izvor i medijume.

Tri parametra su obavezna medijum, izvor i kampanja. U izvor je najbolje da stavite URL adresu ili ime servisa sa koga se kampanja vrši.

Medijum je posrednik preko koga delite link, na primer elektronska pošta, baner, cpc i slično. I naravno, naziv je uvek jedinstven. Nemojte nikada da koristite lične podatke, jer to Google zabranjuje.

U analitici je potrebno da odete na Akvizicija – Kampanje (Acquisition – Campaigns), gde imate uvid u detaljnu analizu posetilaca za svaku pojedinačnu kampanju.

akvizicija kampanje gugl analitika

Pogledaj još

Kako prebaciti datoteke sa jednog Google disk naloga na drugi?

Postoje dva načina. 1) Promenite vlasnika datoteke Nalog u kome je datoteka originalno kreirana predstavlja …