ES File Explorer – najbolji pregledač fajlova na Androidu

Mnogi bi se složili sa izjavom da je ES File Explorer jedna od najkorisnijih aplikacija koju možete instalirati na svom telefonu ili tabletu. Probaćemo da vam pokažemo zašto, premda je zaista teško na jednom mestu nabrojati sve njene funkcionalnosti. Zadržaćemo se na onom najosnovnijem.

1) Upravljanje svim fajlovima sa jednog mesta

Aplikacija omogućava da lako pregledate sadržaj svih foldera na telefonu i tabletu. To se odnosi i na eksternu i internu memoriju. Sve je dostupno iz jedne aplikacija, pa uvek možete imati uvid u to gde i šta se tačno nalazi na vašem uređaju.

pocetna strana es file explorer

Klikom na New možete napraviti novi folder.

novi folder

Fajlove možete da otvarate direktno iz aplikacije, ali i  da ih brišete, premeštate i kopirate.  Otvaranje se vrši kratkim tapom, dok se za pristup naprednim funkcijama koristi dugi tap. Kao što vidite, tu su opcije za preimenovanje, pomeranje, uklanjanje datoteka i još mnogo toga.

upravljanje fajlovima

Prilično su interesantni izbori Encrypt i Compress. Encrypt omogućava da fajl zaštitite šifrom, dok Compress zipuje nekoliko odabranih fajlova. Nama se posebno svidela mogućnost Add to Desktop, koja pravi prečicu do fajla na početnom ekranu uređaja. Na taj način možete fajl da otvarate jednim tapom direktno sa jednog od tapeta.  Slična funkcionalnost postoji i u aplikaciji EbookDroid.

2) Pretraga fajlova

Ono što nam je često na androidu potrebno je pretraživanje fajlova po imenu ili tipovima. Ikonica za pretragu se nalazi u dnu ekrana. Tapnite za pokretanje. Svaki fajl koji ste zagubili ili ne znate gde se snimio možete veoma lako locirati.

pretraga fajlova na telefonu ili tabletu

Postoji i polje napredne pretrage za filtriranje rezultata po kategoriji fajla.

napredna pretraga

3) Povezivanje telefona ili tableta sa računarom

Ranije smo već pisali kako ES File explorer možete koristiti za pristupanje fajlovima sa računara. I obrnuto je moguće. Potrebno je samo da odete na Remote Manager, i da uključite deljenje.

povezivanje sa racunarom

Ako je računar na istoj Wi-fi mreži dobićete jedinstvenu adresu, koji samo treba da ukucate u pregledač svog računara, odakle ćete moći da pregledate fajlove sa android uređaja.

pristup sa racunara

4) Deinstalacija nekoliko aplikacija istovremeno

Aplikaciju možete koristiti i za osnovno upravljanje aplikacijama. Kliknite na Apps u levom meniju da dobijete spisak svih aplikacija.

aplikacije es file explorer

Opet pomoću dugog tapa odaberite nekoliko njih i odaberite dugme Uninstall.

deinstalirati aplikacije
Posle treba samo da potvrdimo deinstalaciju, ali je ceo proces znatno brži u poređenju sa deinstaliranjem jednog po jednog programa.

6) Razmena fajlova između dva android uređaja

Za razmenu datoteka mnogi od nas koriste Bluetooth, ali, evo, postoji još jedan način. Potrebno je da odaberete datoteke koje želite da pošaljete i izaberete opciju Send.

slanje fajlova u drugu aplikaciju

Sada tapnite na Refresh, kako bi se ukazao spisak svih dostupnih uređaja, koji takođe imaju instaliran ES File Explorer.

idea tab

Odaberite željeni uređaj, i proces otpremanja će započeti.

7) Promenite način prikazivanja

Prilikom pregledanja i organizacije fajlova, od velike koristi nam može biti mogućnost da promenimo način na koji su oni prikazani. Možemo birati veličinu ikonica i detaljnost opisa. Pored toga, možemo ih sortirati po veličini i drugim kriterijumima.

nacin sortiranja

One Response to ES File Explorer – najbolji pregledač fajlova na Androidu

  1. Blog Jaka Šifra јул 21, 2015 at 5:59 pm #

    Odličan je…koristio sam ga na svim telefonima koje sam imao.

    Evo i moje liste najboljih file managera za android – http://jakasifra.blogspot.com/2013/07/10-najboljih-file-managera-za-android.html