Početna / Trikovi i uputstva / Kako da sakrijete i otkrijete redove i kolone u Excelu?

Kako da sakrijete i otkrijete redove i kolone u Excelu?

Dokumenti u Excel formatu mogu da sadrže i po nekoliko desetina redova, kolona i listova. To može predstavljati problem dok radimo na dokumentu, jer nam nikad ne trebaju sve kolone ili listovi. Potrebno je da radimo samo na određenim podacima, a svi ostali nam samo smetaju.

U takvim situacijama od velike koristi može da bude opcije Hide (Sakrij), koja omogućava da brzo sakrijemo ono što nam trenutno ne treba, i tako imamo u vidnom polju samo one podatke na kojima u tom trenutku radimo.

1) Sakrivanje redova

Potrebno je da selektujete mišem sve redove koje želite da sakrijete. U slučaju da ti redovi nisu spojeni, držite dugme CTRL pritisnuto dok selektujete red po red.

Potom, kliknite na dugme Format (Oblikovanje) u Home (Početak) meniju, i tu pronađite gde piše Hide/Unhide (Sakrij/Otkrij).

selekcija redova u excelu

Kliknite na opciju Sakrij redove.

sakrijte redove u excelu

I to je to, sada će suvišni redovi biti uklonjeni.

sakriveni redovi

2) Sakrivanje kolona

Kolone se sakrivaju po istom principu. Potrebno je da ih selektujete i da potom u meniju Format izaberete Hide Columns (Sakrij kolone).

sakriti kolone u excel dokumentu

3) Sakrivanje listova

Jedan list ili Sheet takođe može da se sakrije, i to je korisno kada radimo na jednoj specifičnoj svesci, pa želimo da ostale privremeno sklonimo. Kliknemo desnim tasterom miša na ime lista i odaberemo opciju Sakrij.

sakrij list u excelu

4) Otkrivanje redova, kolona ili listova

Nakon što završite sa radom, potrebno je da sve otkrijete nazad. To radite veoma lako. Potrebno je da odete na Format, pa na Otkrij i odaberete šta želite da otkrijete.

otkrijte redove, kolone i sveske

Pogledaj još

Kako da odštampate samo grafikon iz Excela?

Umesto da štampate ceo list, odštampajte samo grafikon. Pokazaćemo kako. Pre nego što pristupite štampanju, …