Početna / Korisni Programi / GIFCAM – Program za snimanje GIF slika

GIFCAM – Program za snimanje GIF slika

Animacije u GIF formatu se prilično tražene i popularne na internetu. GIF sličice, za razliku od videa, ne zauzimaju mnogo prostora, lako se ugrađuju na sajtove i forume, a prikazuju pokret i animaciju.  Ranije smo pisali pomoću kojih programa možete da video konvertujete u GIF, a danas vam predstavljamo mali programčić koji pomaže da napravite GIF sličicu.

Program se zove GifCam (odavde se preuzima direktno) pomaže samo da snimite GIF na svom računaru, odnosno da snimite ono što trenutno radite na računaru. Ne omogućava da kombinujete više slike u jednu ili da konvertujete video. Pored GIF animacija, program omogućava da snimite i video. Dakle, program je dobar za pravljenje tutorijala.

 slika.gif

Nije baš savršenog kvaliteta, i može se desiti da ne radi dobro. Nama se, prilikom testiranja, pokazao kao sasvim solidan, ali vodite računa da, dok snimate, ne pravite nagle i  brze pokrete, jer slika može ispasti zamućena.

Na gornjoj slici, vidite kako je ispala GIF animacija.

Nakon što otvorite program, možete podesiti veličini ekrana koji on snima.

dimenzije gifcam programa

To samo radite podešavanjem dužine i širine prozora samog ekrana, a dimenzije su prikazane odmah u programu.Snimanje započinjete tako što kliknete na dugme Rec. Pored dugmeta se nalaze i dodatna podešavanja kao što su brzina smanjivanja slika (FPS – frame per second), da li želite da slika prati kursor miša itd..

dodatna podesavanja

Nakon što kliknete na Rec, započinje snimanje. Kao što napomenusmo, nemojte mnogo brzo da prelazite iz kadra u kadar. Kad završite klinite na Stop.

zaustavi snimanje

I posle kliknite na Save, da snimite sliku kao GIF animaciju, a dostupna je mogućnost da snimite i aktivnost kao AVI video format.

snimanje gif animacije

Sve se radi veoma brzo.

Na kraju, ako želite da vidite kako izgleda novonapravljena slika, otvorite je u programu koji može da vidi GIF animacije, a ako nemate takav program, otvorite sliku u nekom od vaših veb pregledača, na primer Chrome ili Fajerfoks.

Program nije komercijalan, i delo je samostalnog programera, prilično je bazičan, bez ikakvih naprednih funkcionalnosti, ali radi sasvim solidno, i možemo ga preporučiti.

Pogledaj još

Kako praviti dijagrame pomoću programa yEd?

Predstavljamo yEd, besplatan program za kreiranje najrazličitijih vrsta dijagrama.