Najbolji sajtovi za čuvanje slika onlajn

Svaka fotografija predstavlja dragocenu uspomenu. Nekad smo ih čuvali u foto albumima, a danas to radimo elektronski. I njihov broj raste, jer više nismo ograničeni skupim foto aparatima.

Međutim, postavlja se pitanje gde i kako da čuvamo digitalne fotografije. Uglavnom ih držimo na računaru, ali šta raditi u slučaju da on prestane da radi. Tu su eksterni diskovi i fleške, ali i oni mogu da se zagube i oštete.  Zato je bitno da za svaki bitan podatak imate po nekoliko rezervnih kopija, jer ćete samo tako biti osigurani za slučaj gubitka.

Još jedna mogućnost je i prebacivanje u oblak.

Koji servisi su najbolji za čuvanje slika?

1) Flickr

flickr deljenje slika

Flickr je sajt sa dugom tradicijom i poznat svim fotografima, koji ga često koriste za svoj portfolio. Fotografije možete čuvati javno uz podešavanje odgovarajuće licence, ali i privatno, tako da samo vi možete da im pristupite.

Privatnost ne morate da podešavate za svaku sliku pojedinačno, već i za sve zajedno, kao što vidite ovde: http://www.flickr.com/help/privacy/ .

2) Google Photos

Google je napravio odličan servis za čuvanje slike onlajn sa odličnim mogućnostima za obradu i doradu fotografija. Slike mogu biti javne i privatne, kao u prethodnom slučaju, a postoji i mogućnost automatskog otpremanja sa mobilnog telefona ako instalirate njihovu aplikaciju.

3) Dropbox

Ovaj popularni alat ima zaseban tab za slike.

dropbox slike

Takođe postoji mogućnost automatskog otpremanja preko njihove mobilne aplikacije.

kamera aploadovanje dropbox

4) Facebook

Facebook je najveća zbirka fotografija na internetu.  Nema limita na broj i veličinu slika, ali one nažalost ne mogu lako da se preuzmu nazad na računar. Nedavno je omogućeno da nekoliko osoba istovremeno radi na jednom albumu.

5) Onedrive

skajdrajv cuvanje slika

Onedrive nudi  7 GB besplatnog prostora za čuvanje podataka u oblaku. Slike možete organizovati i čuvati po albumima, gledati kao slajdšou ili ugrađivati na sajt.

Pogledaj još

Istorija verzija u Excelu u OneDrive-u ili SharePointu

Ukoliko koristite Excel onlajn, treba da znate da tamo postoji i istorija verzija za svaki …