MP3tag – izmenite meta tagove svojih muzičkih fajlova (ID3, WMA, MP4…)

Svaki audio fajl u sebi sadrži oznake (etikete) ili tagove, koje plejer može da vidi i koji mu govore kog ja žanra pesma, ko je izvođač, naziv albuma, pesme, redosled itd. Ti tagovi nam olakšavaju upravljanje i grupisanje pesama u plejeru. Međutim, iz raznoraznih razloga se može desiti da ti tagovi ne postoje. Tada nam se ukaže obaveštenje kao Uknown artist, ili slično.

U principu, to mnogima i ne smeta, jer znaju koje pesme se nalaze u kom folderu, pa se tako snalaze. Međutim, nekada može da nam zatreba da svaka pesma ima svoje ime, pa da možemo lako da baratamo i organizujemo svoje fajlove u plejeru.

Ako i vi spadate u populaciju, predstavljamo vam danas odličan besplatan program za ubacivanje ili brisanje tagova iz pesama.

To je program Mp3tag, koji se može skinuti ovde: http://www.mp3tag.de/en/download.html. Dostupan je na više od 20 jezika, među kojima je srpski. Jezik menjate ako odete u Tools (Alati) – Options (Opcije)– pa nađete jezičak Languages (Jezik), i odaberete svoj jezik.

jezik mp3tag

Potom je potrebno da ubacite pesme za koje želite da izmenite tagove.

Tagove možete menjati automatski ili ručno.

Automatsko ažuriranje se obavlja preko opcija Tag Sources (Izvori etiketa). Selektujte (označite) pesme koje želite da izmenite, pa kliknite na Tag Sources (Izvori etiketa), i odaberite neki od izvora. Potom pretražite izvor po imenu albuma i pojaviće vam se prozorčić sa predloženim izmenama. Odmah ćemo da vam kažemo da ovaj način nije uvek tačan, i mogu da se jave greške, naročito kod domaćih izvođača.

izvori tagova

Zato je bolje da tagove menjate ručno, što ne oduzima mnogo vremena. Dodatna prednost je i što možete da uneste, kao tag, bilo šta, nešto što će vama lično omogućiti da se lakše snađete, na primer pesme iz dva albuma možete spojiti u jedan,  da bi ih plejer tako grupisao.

Ručno možete menjati tagove za više pesama. Selektujte pesme i unesite željene izmene u meniju sa leve strane. Naravno vodite računa da je za više pesama, isti žanr, izvođač ili album (Album, Artist, Genre), ali ne i ime i redosled (Track i Title), pa pazite šta menjate. Isto tako, postoje i napredne opcije automatskog konvertovanja tagova, na primer da album pretvorite u artist itd.. To se nalazi u Meniju Convert (Konvertiranje) ili Actions (Akcije).

izmena tagova mp3

Na kraju, ne zaboravite da snimite promene, jer, u suprotnom, će se sve vratiti na staro.

,

Comments are closed.