Šta raditi u slučaju da primetite da vam je kompjuter spor?

Kompjuter može da uspori iz mnogo razloga. Nekada su u pitanju razlozi ozbiljnije prirode kao što su hardverski problemi, ali ponekada je u pitanju sitnica koja se vrlo lako može srediti.

Opisaćemo nekoliko koraka koje morate primeniti u slučaju da vam kompjuter radi usporeno:

1) Skenirajte kompjuter protiv virusa.

Virusi često mogu da zadaju velike glavobolje i da značajno opterete memoriju kompjutera. Obavezno izaberite neki od ovih besplatnih antivirusa i skenirajte kompjuter.

2) Ugasite nepotrebne procese

Da li vam mnogo procesa radi istovremeno? Da li  se veliki broj programa aktivira čim upalite kompjuter? Nekada nismo ni svesni, ali mnogi programi koji smo instalirali se sami podižu nakon paljenja kompjutera, iako ih trenutno ne koristimo.

Procese koji trenutno rade na kompjuteru možete ispitati  ako otvorite Task Manager (CTRL + Shift + Esc) ili ako skinete System Explorer. Proverite koji su procesi nepotrebni, a koji ne. Vodite računa o sistemskim procesima.

Programe koji se pale istovremeno sa  Windows-om možete isključiti  isključivanjem opcije Load on Startup u svakom programu pojedinačno ili ako ukucate Start – Run – MSCONFIG i tu izvršite podešavanja. Budite oprezni sa drugom opcijom, jer u tom slučaju možete da isključite neki sistemski proces i restartujete ceo sistem, te vam ovo nikako ne preporučujemo ako ne znate šta radite.  Pretražite ime svakog procesa na Internetu ako niste sigurni.

3) Očistite privremene i nepotrebne fajlove koristeći CCleaner

CCleaner čisti sve nepotrebne fajlove koji se nagomilaju na kompjuteru tokom korišćenja. Isto tako briše istoriju svih brauzera, cookies, prazni kantu za otpatke, log fajlove i slično. Program je  odličan i neizostavan deo svakog kompjutera.

4) Uradite defragmentaciju hard-diska

Defragmentisanje hard-diska se preporučuje na svakih 30 dana.  Na ovaj način se oslobađa višak prostora na kompjuteru. Ako imate Windows 7 on sam vrši defragmentaciju jednom nedeljno ako ne isključite ovu opciju. Korisnici Viste ili XP moraju ručno raditi defragmentaciju. Defragmentaciju vršimo tako što odemo na My Computer odaberemo određeni disk, desni klik – Properties – Tools.

5) Oslobodite prostor na hard-disku

Na kraju,  stvari koje takođe mogu da pomognu ubrzanju kompjutera su updejtovanje Windows-a (ako je legalan), brisanje (deinstaliranje) nepotrebnih programa sa kompjutera i brisanje nepotrebnih fajlova sa hard diska.

6) Očistite računar od prašine

Nagomilavanje prašine u uređaju dovodi do pregravanja i sporog rada. Pročitajte ovde kako da izmerite temperaturu procesora. 

Pogledaj još

Slicer – modul za lepše filtriranje podataka u Excel tabelama

Svi znamo za filtere u Excelu. Ipak postoji jedan lepši način da ih koristimo. Pogledajte …