Pretvorite govor u tekst na Android telefonu

Sada mobilni uređaji mogu dosta toga, pa i da prevedu glas u tekst.

To je sve vrlo jednostavno. U svaku aplikaciju koja prima tekst moći ćete da diktirate, a telefon će sve pretvarati u tekst. Nažalost, interpunkcija ne radi, tako da ćete zareze, tačke i ostalo morati ručno da dodajete.

Najpre treba da uključite Guglov unos teksta glasom. On je podrazumevano uključen, ali ne košta da proverite. Treba da odete u Podešavanja telefona, pa da potražite stavku Jezik i unos (Language and input).

Tu potražite stavku Govor (Speech) ili Google unos teksta glasom proverite da li je uključena, a kod Samsung telefona možete i da birate da li ćete koristiti Samsungov ili Guglov pretvarač reči. Oba su dobra.

Kada uključite unos teksta glasom, treba da odaberete jezik na kome ćete ga koristiti. Sistem može da se zbuni ako odaberete više jezika.

Kada ste to uradili, treba da odete na podešavanja svoje tastature i tu takođe uključite unos teksta glasom.

To se takođe radi u opciji Jezik i unos (Language and input). Odaberete tastaturu koja je trenutno aktivna i u njenim podešavanjima uključite glasovni unos.

Sada je sve gotovo. Otvorite bilo koju aplikaciju za unos teksta i tu ili na tastaturi odaberite dugme za zvučni unos, ili umesto tastature odaberite unos teksta glasom.

Sada će se aplikacija otvorite, a vi samo treba da pričate, sve će automatsko biti pretvoreno u tekst. Ako, kojim slučajem, primetite da su reči na drugom jeziku, to znači da treba da ga niste dobro podesili jezik prepoznavanja, pa to morate ponovo.

Sa celim ovim postupkom postoji jedna začkoljica, a to je da će Google da snima vaš glas i čuva ga onlajn. Oni kažu da glas snimaju jer tako uče kako vi izgovarate reči, pa će kasnije da vam dostavljaju bolje prevode.

Kome se to ne sviđa, može da isključi snimanje iz ovog menija.

Pogledaj još

Kako da obrišete istoriju pretraga na Instagramu?

Svašta se čuva u okviru naših naloga na društvenim mrežama, pa između ostalog i istorija …