Kako podesiti proveru pravopisa u Wordu?

Alati za proveru pravopisa potrebni su svakom ko piše elektronske dokumente. Za engleski jezik postoji njih sijaset, dok je za srpski izbor prilično ograničen. U njih spadaju onlajn verzija Worda, Libreofis, a danas pokazujemo kako da ga podesite u Wordu.

Pre svega treba da imate instaliran jezik za koji proveravate pravopis. To radite u File (Datoteka) – Options (Opcije) – Language (Jezik).

jezici-za-proveru-pravopisa-u-wordu

Kao što vidite možete da dodate više njih. U slučaju da željeni jezik ne postoji na listi treba da ga dodate sa Majkrosoftovog sajta, ali to ne bi trebalo da bude slučaj.

Kada otvorite dokument, u dnu će biti prikazan jezik na kome se trenutno vrši provera pravopisa.

srpski-jezik-word

Ako želite da ga promenite, kliknite i štiklirajte drugi jezik.

oznaci-odabrani-tekst

Doduše, neretko se dešava da se Word sam ponovo vrati jezik na prethodni i u takvim situacijama, treba samo da otčekirate opciju za automatsko prepoznavanje jezika, ili da željeni jezik postavite kao podrazumevani.

Ovako ta stavka izgleda na engleskom.

jezici-u-wordu-provera

2 Comments on “Kako podesiti proveru pravopisa u Wordu?”

  1. ja imam problema sa ovim, kada vratimna engleski ostane mi srpsko podesavanje, pa ne mogu da vratim. Mora da restartujem ceo program word pa da se vrati na englesko podesavanje, a nekada ne rade oba podeesavanja, pa moram manuelno da vratim podesavanja. Engleski mi je vise potreban (posto ga slabije poznajem) ali i Srpsko podesavanje je korisno. Nadam se da ce da isprave ove bagove i da izbace malo poboljsane verzije, ovako se gubi dosta vremena.

  2. Language packs for Office 2010 (includes display language of the user interface, proofing tools, and Help for different languages) have been discontinued.

    Da li neko ima instalaciju za latinicu i cirilicu za Office 2010?

Comments are closed.