Uptime Robot – servis za praćenje dostupnosti sajtova

Veb sajt treba da uvek bude na raspolaganju. U suprotnom gubite posetioce, i rizikujete da vas Google slabije rangira.

Ipak, nedostupnost sajta je uobičajena pojava. Dese se problemi na serveru, hostingom ili se naglo poveća poseta. Svaki vebmaster je to iskusio. Ono što je bitno da se poteškoće uoče pravovremeno. Nije dobro da sajt ne radi nekoliko dana, a da to niko ne primeti. Ili da prestaje da radi na svakih nekoliko sati, pa ponovo proradi i tako u krug.

Kako da izbegnemo ovakve situacije?

Možemo da koristimo servise koji proveravaju dostupnost sajta na svakih nekoliko minuta, pa čim primete probleme pošalju obaveštenje. Ima ih zaista mnogo, a mi ćemo danas predstaviti Uptime Robot, koji je jedan od najstarijih.

On omogućava da pratite dostupnost 50 veb lokacija i to potpuno besplatno. Postoje i premium funkcionalnosti, ali nisu neophodne.

Postoje četiri vrste nadgledanja:

HTTP(s), PING, PORT i ključne reči na stranici. Prva stavka HTTP je sasvim dovoljna ako je sve što vas zanima da pratite šta se dešava kada posetilac učita stranicu.

provera dostupnosti veb sajta

Čim se pojavi neki drugi status code osim onog 200 (koji znači da sajt radi) dobićete obaveštenje na svoju email adresu. Interval provere možete da podesite sami, a tu je i mogućnost da proveravate dostupnost sajtova za čije otvaranje je potrebna lozinka.

podesavanje uptime servisa

podesavanja da li sajt radi

Čuva se i cela statistika, pa tako možete da pratite po danima kada su postojali problemi u radu sajta.

sajt je pao

Pogledaj još

Kako da stare članke konvertujete u gutenberg blokove (WordPress)?

Ako ste se već navikli na blokove u WordPressu, pa vam izmene starih članak predstavlja …