Kako skenirati dokumenta i knjige u PDF bez skenera?

Neke sitne papire, ugovore, račune i belekše nije nadomet da skeniramo u elektronski format i čuvamo negde na kompjuteru ili u oblaku, jer tako je manja verovatnoća da ih izgubimo.

Za svakog ko nema skener kod kuće, to znači da treba da svaki put ode do kopirnice i tamo skenira šta mu je potrebno. To oduzima dosta vremena i zato vam predstavljamo lakši način. Sve svoje papirne dokumente možete odmah skeniratu u PDF i poslati nekome onlajn pomoću svog pametnog telefona ili tableta.

Naravno da kvalitet skena nije jednako dobar kao kod pravog skenera, ali je sasvim dovoljno za čitanje. Prilikom skeniranja, vodite računa da bude dobro osvetljenje i da je papir na ravnoj podlozi, dakle da nije izgužvan ili presavijan, mada je čak i u tim situacijama moguće napraviti čitljivi PDF.

Potrebno je da instalirate odgovarajuću aplikaciju. Aplikacije će uglavnom na kraj PDF-a da vam dodaju svoj logo, što i nije problem za čitanje, ali predstavlja manji nedostatak.

Mi ćemo danas navesti tri aplikacije koje vam u tome mogu pomoći.

1)      CamScanner

skeniranje camscanner

CamScanner je verovatno najpopularniji Android skener. Koristi se veoma jednostavno. Potrebno je da kliknete ikonicu kamere kako bi započelo slikanje. Tu je i ikonica zupčanika, koju možete uključiti za dodatna podešavanja, na primer, kada želite da upalite blic.

skeniranje PDF dokument

Nakon toga možete da isečete tačno koji deo dokumenta želite da bude vidljiv. Dakle, izbegavate da se vidi deo stola ili drugi deo okoline na kome se nalazi papir. Zatim, podešavate osvetljenost dokumenta.

podesavanje osvetljenosti dokumenta

To se nalazi u gornjem uglu, i u nekim situacijama će biti potrebno da ostavite podrazumevana podešavanja, a u nekim možete i eksperimentisati.

2)      PDF document scanner

PDF document scanner je dobar zato što omogućava da lako iskombinujete više PDF slika u jedan dokument. To radite tako što započnete PDF projekat.

novi projekat pdf

Potom odaberete veličinu papira za taj projekat, kao i ime projekta.

velicina papira pdf skener

Posle možete da slikate više slika istovremeno, jednu po jednu, i kada ih sve uslikate, kliknete na Compile PDF da se sve slike spoje u jedan PDF.

skenirajte pdf

Prilično pogodno za situacije kada želite da napravite knjigu, pa da ne morate da naknadno spajate te PDF fajlove. Ono što je takođe korisno je da možete svaku sliku, pre konačnog spajanja, da dorađujete, sečete,  menjate nijansu, osvetljenost, ubacite tekst i slično.

doradjivanje slike pdf skener

Sa ovim preporučujemo da eksperimentišete ako želite da poboljšate vidljivost dokumenta.

3)      Quick PDF scanner

pdf skener

Kao što mu i samo ime kaže, ovaj skener je veoma brz i ne dozvoljava mnogo podešavanja. Sve je automatski, ali je kvalitet prilično dobar i možete takođe spajati fajlove.