Početna / Android / Kako koristiti latinicu ili ćirilicu na Android uređajima?

Kako koristiti latinicu ili ćirilicu na Android uređajima?

Android telefoni i tableti često imaju samo englesku tastaturu. Ona nije dovoljna ako želimo da kucamo na drugim jezicima, srpskom, nemačkom itd. To se lako može rešiti. Potrebno je da samo potražimo aplikaciju sa tastaturom koja nam je potrebna. Ima ih napretek.

1) Aplikacije

Nabrajamo najbolje aplikacija sa ćiriličnim i latiničnim slovima.

MultiLing podržava veliki broj jezika. Veoma lako možete da se prebacite iz jednog u drugi. Pogledajte donji video kako da je podesite.

Jezike posle lako menjate direktno iz tastature, tako što kliknete na polje gde pokazuje strelica. Možete ubaciti koliko god njih želite.

promena jezika u multiling aplikaciji

Podržava oba pisma, a omogućava i unos teksta glasom (kliknite na ikonicu mikrofona u vrhu tastature). Zaista je odlična. Sve preporuke.

gugl android tastatura

TouchPal X podržava srpski, ali i mnoge druge jezike. Kliknite na Više da dodate novi jezik. Upozoravamo da je komplikovan za upotrebu.

aplikacija za ubacivanje jezika u android uredjaj

2) Aktivacija tastature

Novu tastaturu lako aktivirate odlaskom na Podešavanja – Jezik i unos.

jezik i unos podesavanja

 

jezik i unos tastatura

Podesite da ona bude podrazumevana,  po potrebi.

Tapnite na ime tastature za dodatna podešavanja. Na primer, možete promeniti pozadinu, ubaciti još neki jezik, povećati veličini tipki itd.

3) Unos SMS poruka

Može se desiti da poruke sa ćiriličnim karakterima stignu primaocu u vidu neobičnih karaktera, kvadratića ili upitnika. To se rešava promenom enkodinga. Saznajte ovde.

Pogledaj još

Android tastatura – diktiranje i kucanje na svim jezicima i pismima

Promenite jezik svoje Android tastature. Kucajte glasom.