Kako prebacivati elektronske knjige iz jednog formata u drugi?

Nisu svi formati elektronskih knjiga pogodni za svaki uređaj. Na primer, Kindle najbolje podržava .azw i .mobi format, na androidu se .epub i .mobi  najbolje vide, a PDF je dobar za tablet računare.  Sve zavisi i od samih navika. Nekome ne predstavlja problem da čita PDF na telefonu, dok drugi ipak više vole da ga konvertuju.

Kada nismo zadovoljni formatom knjige lako ga možemo promeniti

Najbolji besplatni program za konverziju knjiga je Calibre. Nezavisno od toga da li koristite Kindle, Nook ili neki drugi e-čitač on pomaže da knjige pretvorite u pravi format.

calibre konverzija knjiga
Ulazni formati koje Calibre podržava su: CBZ, CBR, CBC, CHM, EPUB, FB2, HTML, LIT, LRF, MOBI, ODT, PDF, PRC, PDB, PML, RB, RTF, SNB, TCR, TXT, a izlazni su u: EPUB, FB2, OEB, LIT, LRF, MOBI, PDB, PML, RB, PDF, SNB, TCR, TX.
Odlično radi sa Wordovim .docx formatom, koga možete konvertovati u ePub ili mobi. PDF takođe prebacuje u bilo koji format, premda kvalitet nije  savršen, naročito ako imate jednačine i grafikone, ali je sigurno najbolje što postoji.

Postupak je prilično jednostavan. Ubacite knjige. Desni klik pa Pretvori.

pretvaranje knjige u drugi format calibre

Potom odaberete izlazni format, a kao što vidite postoji i sijaset drugih podešavanja.

biramo izlazni format knjige

Kliknete na OK, i nakon nekoliko minuta knjiga u novom formatu je gotova.

formati knjige

Program pored konverzije nudi i izmenu knjiga (Edit book), što je odlično za fino doteravanje. A možete ga koristiti i kao čitač. Sve u svemu, odlična preporuka. Dostupan je i na srpskom jeziku.

Pogledaj još

Najpoznatije aplikacije sa veštačkom inteligencijom

Broj servisa koji koriste veštačku inteligenciju, kako bi nam olakšali obavljanje određenih zadataka, stalno se …