Najbolji anti-špijunski programi

Instalacija antivirusa je danas neophodna, pa makar i ako ne pristupamo često internetu. Postoji veliki broj virusa i zlonamernih programa, koji se neprimetno ušunjaju na naš računar i mogu da remete normalan rad, a u nekim slučajevima i da izazovu ozbiljne probleme na računaru. Danas ćemo vam predstaviti programe koji mogu da vam pomognu u uklanjanju špijunskih programa. Špijunski (spyware) virusi su programi koji se sami instaliraju na računar i tu nadgledaju rad korisnika. Programi štetočine pretražuju kompjuter za poverljivim informacijama, korisnicima se često prikazuju reklame ili im iskaču u pregledaču razne napadne reklame i oglasi. Zato ako primetite da vas vaš pregledač preusmerava na neke nepoznate sajtove, da vam iskaču reklame i remete normalno korišćenje onda treba da iz ovih stopa skenirate računar pomoću nekog anti-špijunskog (anti-spyware) programa. Ali i ako nemate nikakvih problema ne škodi da s vremena na vreme iskenirate ceo računar, jer neki od tih programa mogu biti potpuno neprimetni.

malware bytes

Na računaru je uvek preporučljivo da imate jedan anti-špijunski i jedan antivirus program, jer samo njihova kombinacija pruža potpunu zaštitu. Mada, kad se pojavi nova pretnja, može se desiti da je jedan antivirus ne registruje, a drugi da, jer sve zavisi od brzine njihovih ažuriranja. Zato ako vam jedan program ne pomogne, pokušajte sa još jednim.

Napominjemo da ovi programi nisu savršeni, i da mogu da pogrešno detektuju pretnju. Takođe prilikom korišćenja ovih programa i svih antivirusa može da se desi da se nešto trajno poremeti na računaru. To je rizik koji snosite uvek kada rešavate problem sa virusom.

1)      Malwarebytes Antimalware

Malware Anti-bytes je jedan od najpopularnijih anti-špijunskih programa. Ima  besplatnu i plaćenu verziju. Besplatnu možete odmah da instalirate, a u slučaju da imate ozbiljnijih problema aktivirajte njihovu besplatnu probu softvera koja traje 14 dana za još dublje skeniranje. Program ima i verziju na srpskom jeziku.

2)      Adwcleaner

Adwcleaner je mali programčić koji je razvio tim iz Francuske. Veoma brzo radi i detektuje one najdosadnije reklame. Lako i jednostavno se koristi.

3)      Hitman Pro

Hitman Pro je program koji se plaća, ali postoji opcija da aktivirate besplatni probni period od mesec dana, pa u slučaju da imate ozbiljan problem, nije loša opcija, jer je program zaista odličan izbor.

4)      SuperAntiSpyware

SuperAntiSpyware je solidan program. Besplatan je ali nema zaštitu u realnom vremenu, već morate povremeno da skenirate računar. Ima više kritika na svoj račun u poređenju sa Malware Anti-byes-om, ali se može desiti da detektuje pretnju koju nijedan drugi program nije uspeo. Nakon što ga instalirate pokrene se zajedno sa računarom, pa to uvek isključite, jer vam nije potrebno pošto nema zaštitu u realnom vremenu.

,

4 Responses to Najbolji anti-špijunski programi

 1. Miki фебруар 19, 2014 at 10:04 pm #

  Evo i ja da komentarisem o jednom izuzetnom programu „Malwarebytes-anti malware“..
  Zaista, sto rece „SALE“ ( febr. 19.2014 ),, gde „navuce“ moj komp toliko „mawarea“
  da se zaista cudom ne mogu nacuditi.
  Obazriv sam kod „izlaska“ na internet..ne dam se prevariti….ali , eto, ipak dogodi se
  „cudo“ i moj komp ima po 100-tinak i vise raznih malicioznih Spyware-a….
  Napomenuo bih da ima jednu korisnu opciju ..da odmah signalizira ako neka
  zlonamerna IP adresa pokusava da se „uloguje“ i ovaj program ga blokira….
  Verovatno da ima taj modul u samom programy..za sumnjive IP-adrese…..

  Hvala Vam za sve sto radite…
  .
  S’postovanjem

  mr. Ostojic M. dipl.oecc

 2. SALE фебруар 19, 2014 at 7:53 pm #

  Super tema,koristio sam sve od ovih programa izuzev ovog Adwcleanera,svaki od njih ima svoje mane i prednosti ali u suštini svi rade svoj posao s tim što bi ja ipak prednost dao SuperAntiSpaywaru(do duše ja koristim pro verziju pa o besplatnoj ne mogu ništa reći) jer ovaj program će pronaći i očistiti sve ono što drugi neće,pravio sam poređenje njega i ova druga dva i mogu ti reći da ova dva zaista ne mogu pronaći stvari koje on pronalazi,a ponekad se iskreno znam i začuditi gde navučem tolike spyware(s tim što on pronalazi i druge opasnosti na kompu).Da ne zaboravim na kraju Hitmana ne bih preporučio ljudima koji dosta posjećuju torrent sajtove jer program jednostavno mrzi patchove!

  • admin фебруар 20, 2014 at 12:33 pm #

   Hvala na mišljenju. Ja nemam patchove pa mi nije pravio problema. 🙂

   • SALE фебруар 23, 2014 at 12:24 pm #

    ma program kao program je super,mada dosta ljudi i ne zna za njega i stvarno spada u sam vrh programa sa ovom funkcijom,ja sam jedino imao problem sa njim što je izuzetno osjetljiv na patchove i što je svaki program koji je bio registrovan sa patchom automatski pokazivao kao štetan normalno onaj ko je siguran u njega ne mora ga brisati kad mu se ponudi ta opcija,takođe predložio bi još jedan program za koji se malo manje zna a ništa nije slabiji od ova tri iz teksta čak šta više,program se zove:Gridinsoft Trojan Killer i strašno je dobara iako još nije toliko poznat ocjene korisnika najbolje govore o njemu:
    http://download.cnet.com/Trojan-Killer/3000-8022_4-10755236.html?tag=mncol;1