Koji su nedostaci rada u IT industriji?

Vlada mišljenje da rad u informacionim tehnologijama predstavlja karijeru iz snova. Posao je zanimljiv, uzbudljiv, okruženje međunarodno, a zarada visoka. Međutim, nije sve med i mleko. Postoje i loše strane o kojima se nikad ne priča.

Koje su to negativne strane rada u IT-ju?

1) Nemaju svi velike plate

Uprkos uvreženom mišljenju, plate, i to naročito one početničke, nisu obavezno visoke. Potrebne su godine iskustva i veliko znanje kako bi postigli pozamašne zarade.

2) Neprestano učenje

Informacione tehnologije se neprestano razvijaju. Javljaju se novi programski jezici, radni okviri, paketi, programi i načini obavljanja poslova. Taman se naviknete na jedan alat, a na tržištu se pojavi drugi. Stoga, za razliku od mnogih drugih zanimanja, rad u IT-ju zahteva da pratite promene na tržištu i stalno se usavršavate. To je lako dok ste mladi, međutim sa godinama kada se gomilaju i životne obaveze, učenje postaje sve napornije. Nećete daleko odmaći ako niste spremni da učite tokom celog radnog veka.

3) Ispraznost poslova

Niko ne jemči ni da ćete biti ispunjeni svojim radnim zadacima. Neretko se dešava da radite na deliću velikog sistema a da samu celinu ni ne razumete dobro. Nećete promeniti svet, već rešavati male probleme.

4) Sedenje ispred ekrana

Dobro je poznato da višečasovno rad ispred računara utiče loše na kičmu, oči i celokupno zdravlje.

5) Promenljivo radno vreme

Poslovi su globalizovani, neophodna je saradnja između timova koji se nalaze na različitim krajevima sveta. Zato se i dešava da morate da prisustvujete sastanku koji se održava kasno noću ili da se čujete sa kolegama iz druge vremenske zone.

6) Posao nije za introverte

Programere bije glas da su nedruštveni osobenjaci. To ne samo da nije tačno, nego nije ni poželjno. Softver se razvija u okviru timova čiji članovi imaju različite uloge. Zato je komunikacija unutar tima veoma bitna. Štaviše, u IT-ju bolje prolaze razgovorljive i ekstravertne osobe.

7) Fluktuacija kolega

Za razliku od drugih industrija, zaposleni u IT-ju ne zadržavaju se godinama u istoj firmi, što zbog karaktera tržišta na kome se nove firme rađaju i umiru svake godine, što zbog velike potražnje za kvalitetnom radnom snagom. Stoga morate stalno da se prilagođavate novim kolegama i poslovima.

8) Kratki rokovi i velika odgovornost

Zadaci su složeni i moraju se završiti u kratkom vremenskom roku. Potrebna su znanja različitih tehnologija. Opstaju samo oni sa visokim stepenom discipline i odgovornosti.

Pogledaj još

SQL funkcije za rad sa stringovima

SQL sadrži nekoliko ugrađenih funkcija za rad sa tekstom. Upoznaćemo vas sa nekima od njih. …