Povratite podatke sa oštećenih CD i DVD diskova

Jedna od najvećih mana CD i DVD tehnologije je mogućnost lakog oštećenja i gubitka dragocenih podataka. Oštećenje ne mora da bude uzrokovano neodgovornim korišćenjem, već CD može postati neupotrebljiv zbog dugog stajanja ili izloganja prašini i vlagi.

Kada primetite da je disk ogreban ili da jedva radi, odmah treba da se bacite na spasavanje podataka, jer će se svakom narednom on  dodatno oštetiti.

Postoje saveti na Internetu o čišćenje diskova pastom za zube, alkoholom ili mikrofiber krpom. Ovo nismo probali, pa ne možemo da garantujemo, ali možete na Youtube-u pogledati kako to izgleda u praksi. Vodite računa da ako koristite vodu, one ne sme da bude vruća već mlaka. Disk nemojte da sušite na toplom mestu, već na sobnoj temperaturi.

Nema mnogo besplatnih programa koji bi mogli da urade dobar posao povratka podataka. Mi smo izdvojili dva najbolja.

1.  CD Recovery Toolbox

 

Jednostavan je za upotrebu. On će vam izlistati sve pronađene datoteke na disku, pa možete izabrati šta želite da ih sačuvate. Podržava CD, DCD, HD DVD i Blurej diskove.

2. Roadkil’s Unstoppable Copier 

Ovaj program pokušava da povrati oštećene podatke i da ih spoji nazad u funkcionalnu celinu. Potrebno je da, kao i u prethodnom primeru, izaberete disk koji želite da iskopirate, kao i mesto gde želite da ga snimite. Potom kliknite na dugme Copy i proces kopiranje će sam započeti.

Da li znate za još neki dobar program? Podelite sa nama u komentarima.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …