Napravite svoje ikonice za foldere

Svaki operativni sistem dolazi za unapred definisanim ikonicama. Glavna unapred definisana ikonica za foldere je žuta fascikla. Međutim, ako želimo da međusobno razlikujemo foldere jedne od drugih, za svaki možemo da koristimo različitu ikonicu. To nam može pomoći da se bolje organizujemo i zapamtimo gde se šta nalazi.

zuti folder ikonica

Kako zameniti žutu ikonicu nekom drugom?

Najpre da se podsetimo kako se menjaju ikonice, za one koji ne znaju. Ikonice foldera menjamo tako što odaberemo željeni folder, desni klik mišem pa Properties.

 

U verziji Windows-a na srpskom,  desni klik mišem pa na Svojsta.

desni klik misem na folder, pa Svojstva

Zatim, odaberemo opciju Customize, pa Change Icon

Na srpskom Prilagodi – Promeni ikonu:

prilagoditi opcije foldera windows 7

Pojaviće nam se prozorčić sa svim unapred definisanim ikonicama koje postoje u sistemu. Izaberite onu koju vam odgovara. Možete dodavati i eksterne ikonice iz bilo kog drugog foldera klikom na  Browse. Potom odaberete drugu lokaciju gde se nalaze ikonice na kompjuteru. Nakon što odaberete željeni folder, selektujete ikonicu za koju želite da vam posluži kao slika i kliknete OK.

izbor ikonice

Gde naći nove ikonice?

Nove ikonice možete naći slobodno na internetu. Na primer na sajtu http://www.iconarchive.com/ postoji mnoštvo različitih ikonica. Međutim, ikonice možete napraviti sami od bilo koje druge slike.

Sajt  http://iconverticons.com/online/ omogućava da sami napravite ikonicu od slike, kao i da konvertujete ikonice ne samo za Windows, već i za Mac ili Linux operativni sistem.

pravljenje ikonica

 Potrebno je  da uploadujete sliku i kliknete na Convert, i nakon konverzije odaberte operativni sistem za koji želite da skinete ikonicu.

Pogledaj još

Istorija verzija u Excelu u OneDrive-u ili SharePointu

Ukoliko koristite Excel onlajn, treba da znate da tamo postoji i istorija verzija za svaki …