Početna / Informacione tehnologije / Šest načina da naučite nešto novo na Internetu

Šest načina da naučite nešto novo na Internetu

Vreme na Internetu proleti za tren oka. Sate možemo da utrošimo pregledajući zanimljive stranice. Nažalost, većina nas troši vreme na da kažemo gluposti, odnosno stvari koje odmah zaboravi. To ne mora da bude tako. Na Internetu može svašta novo da se nauči,  ne samo stvari korisne za karijeru, već i nešto za svoju dušu.

ucenje preko interneta

Izlistaćemo nekoliko načina na koje je to moguće, a vi se potrudite da primenite barem neki od njih.

1) Onlajn kursevi

Na internetu postoji sijaset besplatnih kurseva. Na primer, imate mogućnost da slušate predavače sa najboljih svetskih univerziteta. Google nudi besplatne kurseve veb analitike. Microsoft organizuje akademiju sa mnoštvom obuka. Tu su i kursevi jezika, na primer, nemačkog ili ruskog. Možemo da nabrajamo unedogled, ali u zavisnosti od vaših interesovanja, definitivno možete da nađete nešto što bi vas zanimalo.

2) Video predavanja

Na Jutjubu ne morate da provodite vreme gledajući smešnje klipove. Tamo postoje i predavanja stručnjaka na raznorazne teme, ali i uputstva za praktične stvari. Možete naučiti kako da napravite sto, očistite klimu, popravite automobil. Potrebno je samo da malo dublje pretražite sajt u skladu sa svojim interesovanjima. Pored Youtube-a, preporučujemo i TED predavanja, koja će vas sigurno naterati da na neke stvari gledate drugačije.

3) Aplikacije

Nešto novo možete saznati i preko specijalizovanih aplikacija ili programa. Na primer, aplikacija Sololearn i sajt Codeacademy imaju odlične interaktivne tutorijale.

4) Podkasti

O podkastima smo pisali već nekoliko puta. Postoji veliki broj podkasta na mnogim jezicima, i oni vam sigurno mogu pomoći da proširite znanja i čujete raznorazna mišljenja. Popularne android aplikacija za podkaste su Sticher, Podcast Addict i Podcast Republic.  Potrebno je, doduše, malo vremena da pronađete ono što vam se sviđa, jer ćete se odmah pogubiti u velikom izboru. Mi preporučujemo Den Karlinov podkast o istorijskim događajima, na primer.  Postoje i podkasti sa srpskim radio emisijama.

5) Veb sajtovi

Na kraju, na Internetu postoji i veliki broj poučnih sajtova. Nemojte se zadovoljiti samo vestima i izvorima koji samo kopiraju jedni druge, već potražite sajt koji je originalan i zanimljiv. Na primer, možete čitati srpske novine iz prethodnog veka, ili  analizirati istorijske pisane materijale sa sajta Narodne biblioteke.

6) Diskusije

Mnogo toga može da se nauči diskutujući sa osobama koje imaju ista interesovanja. Stoga vam preporučujemo da potražite neki forum sa temama koje vas interesuju. Tu su i sajtovi Stack Exchange ili Quora gde korisnici na inovativan način diskutuju i pomažu jedni drugima da reše probleme iz raznoraznih oblasti. Postoje i mnogobrojne grupe na Fejsbuku, gde interakcijom sa ostalim članovima možete proširiti svoje vidike.

photo credit: 01_2014_64 via photopin (license)

Pogledaj još

Kako da video premotate 10 sekundi napred ili nazad (Youtube i druge android aplikacije)?

Odličan trik koji je mnogima promakao. Dakle, ako želite da video zapis premotate unapred ili …