Blogger sada automatski generiše mapu sajta (sitemap.xml) za sve blogove

Blogger kao jedan od najpoznatijih servisa za besplatno blogovanje, zaostaje za WordPress-om u nekoliko aspekata. Jedan od tih aspekata je nemogućnost da pristupite izvornom direktorijumu sajta i tu vršite modifikacije, kao što to može kod hostovanog WordPress-a. Ta podešavanja su uglavnom bitna sa aspekta optimizacije sajta u pretraživačima. Ali, sada se polako stvari počinju da menjaju na bolje, jer Blogger polako uvodi novine koje omogućavaju da bolje poboljšate svoj sajt.

Na primer, jedna nedavna novina će biti od koristi mnogim blogerima, a to je mogućnost da sada direktno možete dobiti vezu do mape sajta u xml formatu.

Zašto nam je potrebna mapa sajta?

Sa saspekata SEO optimizacije, mapa sajta je veoma bitna. Ona ne utiče direktno na rangiranje u pretraživaču, ali omogućava pretraživačima da pravilno indeksiraju vaš sajt, otkriju sve stranice i steknu uvid u najnovija ažuriranja.

mapa sajta sitemap

Link do mape sajta je potrebno da otpremite u Google Alatke za vebmastere, i tako pratite bitne tehničke aspekte svog sajta.

Kako doći do mape sajta na Blogeru?

Potrebno je da na adresu vašeg bloga dodate nastavak /sitemap.xml. Sada će se otvoriti link do vaše mape i taj link treba samo da ubacite u alatke za vebmastere. Dakle, ovo je primer:

http://www.imebloga.blogspot.com/sitemap.xml

Ili ako ste kupili domen:

http://www.imebloga.com/sitemap.xml

Ako imate i po nekoliko stotina članaka na blogu, moguće je da će se u okviru glavne mape ukazati i nekoliko podmapa, i to je sasvim normalno.

I na kraju kratko podsećanje. U slučaju da imate samohostovani WordPress blog (ne onaj na wordpress.com), a ne znate kako da napravite mapu sajta, potrebno je da instalirate odgovarajući dodatak. Mi preporučujemo Yoast SEO dodatak.

xml mapa sajta wordpress

Pogledaj još

Kako da stare članke konvertujete u gutenberg blokove (WordPress)?

Ako ste se već navikli na blokove u WordPressu, pa vam izmene starih članak predstavlja …