Sveobuhvatan program za snimanje rada na računaru

Danas predstavljamo jedan više nego odličan program. Omogućava da bez mnogo muke snimite sve što radite na računaru. Podržano je i snimanje glasa. Kada napravite snimak, dorađujete ga dodavanjem teksta, naglašavanjem pokreta miša, naglašavanjem određenih delova snimka i još mnogo toga. Program je Active Presenter. Besplatna verzija će na krajnjem snimku ostaviti vodeni žig.

U početku može biti teško snaći se u velikom broju postavki. Ali, nemojte da vas to obeshrabri.

Rad započinjete tako što kliknete na kliknete na New Capture.

pocetak novog snimka

Zatim odaberite način snimanja. Imate Full Motion (snimanje punog ekrana sa svim pokretima, najzahtevnije za kompjuter), Record Movie/Straming Video (snimanje videa koji se emituje na računaru), Smart Capture sa punim pokretima (pametno snimanje),  i pametno snimanje bez punih pokreta. Pametno snimanje (Smart Capture) beleži dodatne opcije, kao što su dugmići na tastaturi, a obrada se vrši automatski. Mnogima je Smart Capture najlakši, vama predlažemo da sve isprobate.

Ne zaboravite da uvek imenujete projekat, pošto se može desiti da se snimak ne sačuva.

pocetak rada na program za snimanje aktivnosti

Potom je potrebno da podesite oblast snimanja.

oblast snimanja

Ako želite da snimate ceo ekran, onda odaberite opciju Full Sreen. U suprotnom, odaberite Custom, i tu možete ukucati tačne dimenzije, ili ručno podesiti deo ekrana koji želite da snimate. Pojaviće se okvir kome možete ručno podesiti granice. Štrikliranjem Lock to Application, ograničavate snimanje na aktivan prozor trenutno aktivnog programa.

Na istom mestu podešavate i snimanje zvuka. Ako želite da snimite zvuk sa mikrofona odaberite željeni mikrofon iz padajućeg menija (Device). U slučaju da nameravate da snimite zvuk sa računara ili zvučnika (ono što se čuje se kompjutera, a ne ono što vi pričate) označite opciju Record System Audio.

Snimanje započinjete klikom na veliko ogruglo crveno dugme. Imajte u vidu da će započeti odmah.  Kliknite na Stop kada Završite.

snimanje desktopa video

Nakon snimanja, počinje obrada video zapisa. To je možda i najzahtevnije. U meniju Annotations imate mnogobrojne funkcije za doradu videa. Možete da ubacujete oblačiće sa tekstom, strelice, i raznorazne oblike. Njima je dozvoljeno menjati boju, izgled i oblik (desni klik pa Style).

ubacivanje teksta u video

Zatim, tu je opcija Zoom-n-pan za uvećavanje dela snimka. Highlight i Spotlight dozvoljavaju da označite ili bolje istaknete određene scene.

 Za svaki umetnuti oblik možete da podesite koliko će se sekundi prikazivati na ekranu prevlačenjem klizača za početak i kraj.

oblacic sa tekstom video

Tu je i opcija Interactions u meniju, koja omogućava da beležite pokrete miša, stiskove na tastaturi itd.

interakcija

Pre nego što snimite ceo rad, kliknite na dugme za ponovno puštanje kako bi sve lepo pregledali.

pretpregled videa

Dopušteno je i da isečete deo snimka, na primer neki prazan hod. Za tako nešto stanite na tačku u prikazu videa i kliknite na nju dva puta.

obelezi isecak iz snimka

Sada će se pojaviti dva klizača, postavite ih tačno na početak i kraj segmenta koji želite da isečete ili iskopirate. Kliknite desnim tasterom miša i ukazaće se opcije za brisanje, sečenje ili kopiranje isečka.

iseci deo snimka ili ubaciti deo snimka

Video snimate tako što kliknete na Export – pa Video. Ostale nabrojane opcije, premda zvuče dobro, nisu dostupne u besplatnoj verziji, tako da njih nemojte ni da isprobavate.

izvoz u video

Dakle, program će vas, bez ikakve sumnje, zbuniti na prvi mah, jer nudi sve i svašta. Kada se uhodate, sve će biti mnogo lakše. Verujemo da će vam biti od koristi.

Pogledaj još

Kako da napravite efekat kružnog teksta u PowerPointu?

Svi tekstualni efekti lako se prave ako koristite WordArt. Umetnete tekst. Potom samo odaberete odgovarajući …