Početna / Android / Kako slušati srpske podkaste na svom android uređaju?

Kako slušati srpske podkaste na svom android uređaju?

Definicija i slušanje podkasta

Podkasti predstavljaju jedinstven način slušanja radio emisija, audio snimaka i sličnog audio materijala. Umesto da morate da se uključite u emisiju u tačno određeno vreme njenog emitovanja, možete se pretplatiti na podkast i onda slušati određeni emisiju ili zapis u vreme kada to vama odgovara. Otvorite plejer, uključite podkast i odslušate emisiju koja je možda bila emitovana pre par nedelja.

Epizode podkasta možete, u situacijama kada je to dostupno, samo preuzeti na svoj uređaj, na primer u mp3 formatu. Za preslušavanje vam je tada dovoljan bilo koji audio plejer, isti onaj preko koga slušate muziku. O načinu slušanja preuzetih zvučnih knjiga i podkasta smo već pisali. U suštini je bitno da podesite plejer tako da pamti gde ste stali sa slušanjem, jer ne možete uvek sve do odslušate u jednom dahu.

Ali umesto da svaki put skidamo emisije, pa ih slušamo u plejeru, lakše nam je da imamo aplikaciju, preko koje proveravamo šta se novo emitovalo na kom kanalu, i odande preslušamo ono što nam se čini interesantnim. Tih aplikacija i programa ima dosta i za računare i za telefone.

Elem, danas ćemo vam opisati kako da slušate podkaste na našem jeziku direktno sa svog mobilnog uređaja. Slušanje podkasta sa telefona ili tableta je prilično praktično, jer su nam oni uvek pri ruci, i dovoljno je samo da stavimo slušalice i slušamo šta god želimo. Podkaste možete slušati direktno preko interneta ili ih preuzeti na uređaj, dok smo na wi-fi mreži, pa onda slušati kasnije kad nemamo pristup internetu. U slučaju da ih slušate direktno preko interneta, vodite računa da ne potrošite sve svoje internet minute, ako imate ograničenje.

Postoji veliki broj podkasta na stranim jezicima, na raznorazne teme, od zabavnih, poučnih, obrazovnih i slično. Ako govorite engleski, ruski, nemački ili drugi jezik, preporučujemo da isprobate aplikacije Stitcher i Podcast republic. Ne sumnjamo da ćete naći kanal u skladu sa vašim interesovanjima. Koristite pretragu da nađete ono što vas zanima.  Obe aplikacije takođe dozvoljavaju da preuzmete kopije emisija na svoj uređaj, za kasnije slušanje.

Direktno ubacivanje srpskih podkasta

Na srpskom jeziku nema mnogo podkasta, nažalost. Mi smo našli samo one koje nude RTS i RTV. Ako znate za još neki dobar podkasta (koji nije muzika) podelite sa nama u komentarima. Pokazaćemo vam na primeru RTS-a, kako da slušate njihove podkaste preko svog mobilnog uređaja. RTS nudi podkaste za samo neke od svojih emisija, ali i to što nude je prilično kvalitetno, uglavnom emisije iz istorije i kulture.

Pošto naši podkasti nisu dostupni direktno u (i u onim gore navedenim, ali i u svim ostalim) aplikacijama preko pretrage, moraju da se direktno ubace. Jedina dobra aplikacija koja dozvoljava direktno ubacivanje pojedinačnih podkasta  je Podcast Addict, koja je odlična, premda ima zastareli interfejs. Nemojte da vas to obeshrabri.

Dakle, za ubacivanje podkasta u aplikaciju je prvo potrebno da odete na veb stranicu podkasta i iskopirate veb adresu. Pisali smo ranije kako kopirati tekst sa mobilnih uređaja.

Dakle, odete na stranicu sa RTS emisijama sa svog telefona ili tableta. Mi sad koristimo primer RTS-a, ali to može biti bilo koja stranica sa podkastima, na bilo kom jeziku. RTS je samo primer, a i inače ima dobre radio emisije.

biramo emisiju na rtsovom sajtu

Pronađete emisiju koju želite da pratite iz Radio Beograda 1, 2 ili 3. Kliknete na emisiju i potražite link za podkast.

link za podkast emisije

Kliknite na link i iskopirajte ga. Kopirate ga tako što držite prst stisnut malo duže, pa na Copy ili dupliranu ikonicu.

iskopirati link za slusanje podkasta

iskopirati link

Sada otvorite aplikaciju Podcast Addict (koju ste prethodno instalirali na svom android uređaju), i klinite na plusić za dodavanje novog podkasta.

dodavanja link do podkasta

Odaberite opciju ubacivanje direktnog URL-a. Inače vidite da program pruža nekoliko načina pretrage za interesantnim podkastima. Možete čak pratiti (ali ne i skinuti) kanale sa Youtube-a.  Prilikom pretrage vodite računa da podesite jezike u podešavanjima, jer će vam pretraživati samo engleske podkaste.

ubacivanje rss linka do podkasta

Nalepite link i kliknete OK.

 ubaceni novi podkast

Sada ćete videti sve epizode određenog podkasta. Otvorite spisak, pa kliknite na određenu epizodu, ako želite da je skinete na uređaj za kasnije slušanje, kada znate da nećete imati pristup internetu, na primer, dok se vozite autobusom ili slično.

preuzeti emisiju lokalno na tablet ili telefon

 Kao što smo već rekli, ovo upustvo važi za direktno ubacivanje podkasta sa bilo kog sajta. Ako znate za neke zanimljive podkaste na našem jeziku, podelite sa nama.

Pogledaj još

Kako da odštampate samo grafikon iz Excela?

Umesto da štampate ceo list, odštampajte samo grafikon. Pokazaćemo kako. Pre nego što pristupite štampanju, …