Početna / Društvene mreže / Zašto je poželjno da imate sopstveni domen?

Zašto je poželjno da imate sopstveni domen?

Sajt možete da napravite potpuno besplatno. Nije neophodno da zakupite hosting ili kupite domen, jer postoje mnogobrojne besplatne platforme. Neke od njih smo već predstavljali.

Sopstveni hosting ipak daje veću kontrolu, ali nisu svi spremni na taj trošak, obzirom da se blogovanje retko kome isplati. Međutim, ukoliko nameravate da sajt posedujete duže vreme, preporučujemo da kupite domen. Navešćemo glavne razloge za to.

internet domen

 1. Profesionalnost

Mnogo bolje i profesionalnije izgleda kada delite domen koji glasi www.internetzanatlija.com, negoli internetzanatlija.wordpress.com, na primer.

 2. Vlasništvo

Domen sa Blogera, Vordpresa ili druge slične platforme, nije vaš, i kompanije koje ga poseduju, svakog momenta mogu da ugase servis, promene način prikazivanja ili slično. Vi nemate nikakvu kontrolu nad tim, a sa servisima koji nešto nude besplatno nikada niste načisto. Poznati primeri ugašenih platformi za blogovanje su Posterous i My Opera. Njihovu korisnici mogli su da izvezu članke, ali su trajno izgubili domen i sve vezano za njega.

3. Dobitak od SEO optimizacije

Kada jednog dana odlučite da se preselite ili vam kompanija oduzme domen, gubite i svaku vrednost od dolaznih linkova i različitih pominjanja na internetu. Što je veći broj relevantnih dolaznih linkova, to će vebsajt biti vidljiviji na pretraživačima. Zato je dobro da imate domen od početka, kako sav vaš rad na promociji ne bi bio uzaludan.

Takođe, sa stanovišta veb optimizacije, domeni koji nemaju nastavak blogspot.com, wordpress.com i slično, bolje se rangiraju.

4. Brending i bolja prepoznatljivost

Svaki sajt treba da ima prepoznatljivo ime. Zato je bitno da se veb adresa lako pamti, a to će uvek biti ona koja je kraća bez nepotrebnih dodataka.

photo credit: ivanpw via photopin cc

Pogledaj još

Kako da ubacite PDF dokument u Excel?

Dokument u PDF, ali i u bilo kom drugom formatu, možete da direktno ugradite u …