Kako dodati novog autora na svoj blog?

Sve je veći broj blogova u našem regionu. Blog može da započne pisati svako i bez ikakvih troškova (mada je uvek preporučljivo imati svoj domen). Pisanjem bloga možete podeliti svoje znanje, stavove i mišljenja sa publikom širom sveta. Ne morate da ga vodite sami, već možete omogućiti i drugim autorima da objavljuju članke na vašem blogu i tako obogatite sadržaj koji nudite. Pošto nikako nije preporučljivo da nekome dajete šifru svog glavnog naloga, drugim saradnicima (bilo gostujućim, bilo stalnim) možete napraviti zasebne autorske naloge, i dati im odgovarajuća ovlašćenja. Tako je svima lakše, jer se svako loguje preko svoje imejl adrese i nema rizika od eventualne zloupotrebe.

Autori mogu imati puna ili ograničena ovlašćenja u pisanju članaka i oblikovanju bloga. Pokazaćemo vam kako da dodate novog autora i kako da podesite nivo ovlašćenja, na primeru dveju popularnih platformi Blogger i WordPress.

 1) Blogger

 Kod Bloggera je samo potrebno da odete na Podešavanja (Settings) – Osnovno i tu ukucate imejl adresu osobe koju pozivate da zajedno sarađujete na blogu.

blogger pozvati novog autora na blog

Pozvani će dobiti obaveštenje preko mejla, i biće potrebno da prihvati pozivnicu. Potrebno je da ima svoj gugl nalog, kao i svi drugi autori na Blogeru. Sada će se pojaviti novo ime u istom meniju, i vi možete podesiti da li novi saradnik ima status autora ili administratora. Ako je u pitanju neko ko će samo da piše, najbolje je da mu ostavite status autora. Administrator ima puna prava, i može da briše i dodaje nove članke, može da dodaje nove autore, menja temu i slično.

blog administrator

Napominjemo da administrator ili autor ima prava samo nad tim pojedinačnim blogom, a ne nad svim  blogovima koje pišete na Blogger platformi. Za svaki blog dodajete autore pojedinačno.

 2) WordPress

U WordPress postoji mnogo više vrsta saradnika na blogu. Dodajte ih tako što odete na glavni meni sa leve strane, nađete opciju Korisnici (Users), pa Dodaj novog (Invite new).

pozovni novog korisnika na svoj blog

Sada je potrebno da ukucate takođe imejl adrese korisnika, a možete i druge podatke, ali oni nisu obavezni. Potom odaberite ulogu korisnika.

uloga novog korisnika na blogu

To može da bude saradnik, autor, urednik ili upravnik. Pretplatnik nemojte da birate. Pretplatnik (Follower) je samo neko ko može da ima svoj profil i ništa više. Saradnik (contributor) može da piše i menja svoje članke, ali ne može da ih objavljuje. Autor (author) može i da objavljuje članke i upravlja njima. Urednik (editor) može da upravlja ne samo svojim člancima, već i člancima drugih autora. Na kraju upravnik (administrator) ima sva prava izmene funkcionalnosti na sajtu, kao i vi. Može da dodaje, menje korisnike, podešava izgled sajta i sve ostalo. Ta prava nemojte da dajete svakom.

 Ta prava nisu zauvek, i uvek možete ih izmeniti u skladu sa potrebama.

Pogledaj još

Kako promeniti podešavanja privatnosti na TikTok video snimku?

Ovo verovatno i znate, ali nije naodmet da proverite. Privatnost svakog videa naknadno menjate tako …