MozBackup – prebacite podatke iz Tanderberda ili Mozile na novi računar

Mozilu tanderberd smo već nekoliko puta predstavljali kao jedan od najboljih programa za praćenje mejlova na računaru. Možete ubaciti koliko god želite imejl naloga i sve ih pratiti sa jednog mesta. Mejlove možemo da sortiramo, označavamo i organizujemo i tako sebi olakšamo rad. Elem, sve je u redu dok ne moramo da promenimo računar ili da ponovo instaliramo operativni sistem.

Na novom računaru ili sistemu sve te mejlove moramo da podešavamo ponovo, pa to može da oduzme dosta vremena. A neke podatke i podešavanja možemo da izgubimo nepovratno. Na primer, kada su mejlovi podešeni kao POP mejlovi (što ne preporučujemo, uvek je najbolje da koristite IMAP), tada se njihova kopija nalazi lokalno na računaru, pa će oni nestati zauvek.

Tada nam u pomoć može priskočiti odličan mali alat MozBackup. Alat pravi rezervnu kopiju svih podataka i podešavanja na Tanderberdu i omogućava da proces prelaska bude izuzetno bezbolan.

MozBackup radi i sa poznatim veb pregledačom, Mozilom, jer pravi rezervnu kopiju svih obeleživača i podešavanja radi prelaska sa jednog na drugi računar. Veb pregledač doduše i nema mnogo bitnih podataka koje se mogu izgubiti osim obeleživača, koje možete izvesti i uvesti ručno.

 Nakon što pokrenete program, izaberite kopiju čega želite da napravite (Tanderberd ili Mozila Fajerfoks).

rezervna kopija mozila tanderberd

Zatim kliknite na Backup a profile. U narednom koraku treba da štiklirate koje sve podatke želite da prenesete, samo šifre, obeleživače itd. Najbolje je da štiklirate sve. Nakon toga će program napraviti novu datoteku u pcv formatu. Datoteka može biti veća u zavisnosti od količine podataka. Tu datoteku iskopirajte na USB ili drugu prenosivu memoriju. Ona sadrži kopiju svih vaših podataka.

kopija podataka

 Iskopirajte datoteku na novi računar ili sistem i ponovo instalirajte MozBackup sa sajta. Pokrenite MozBackUp ali u ovom slučaju odaberite opciju „Restore a profile“. Sada locirajte datoteku u pcv formatu koju ste napravili u prethodnom koraku, otvorite je i sačekajte da se sve lepo instalira. Ne bi trebalo da potraje dugo, osim ako nemate mnogo podataka.