Početna / Korisni Programi / Uklanjanje tragova koje ostavljamo na računaru

Uklanjanje tragova koje ostavljamo na računaru

Svaki put kada koristimo računar ostavljamo tragove kojih nismo ni svesni. Maltene svaka akcija koju obavimo negde biva zabeležena. Obično brisanje istorije u veb pregledačima nije dovoljno da uklonimo tragove.

Šta se sve čuva na kompjuteru?

Pre svega, ako neko pogleda DNS keš memoriju može da vidi IP adrese koje smo posećivali. DNS keš može da se vidi i obriše pomoću programa DNSDataView. Ručno brisanje vršimo  tako što otvorimo komandnu liniju (win dugme + r, pa ukucamo cmd) i potom otkucamo „ipconfig /flushdns“.

Pored DNS keš memorije postoji i keš memorija Jave i Fleša koje isto sadrže tragove surfovanja. Memoriju možemo obrisati ručno iz svakog programa, ali je najlakše da to uradimo koristeće CCleaner.


U računaru takođe ostaju podaci o ubačenim USB memorijama. Informacije o tome kao i brisanje vrši alat   USBoblivion.

Kada obrišemo datoteku, ona nije u potpunosti obrisana, čak i kada ispraznimo Kantu za smeće. Pomoću specijalnih programa ona može da se povrati nazad. Stoga je dobar HardWipe koji sve čisti bez povratka (CCleaner takođe ima slično svojstvo).

Svi dokumenti na računaru imaju metapodatke, koji mogu da ukažu na poreklo, originalnog vlasnika i slično. Sve je to previše informacije.  Uklanjanje metapodataka iz word dokument vrši se pomoću alata DocScrubber, dok za menjanje PDF metapodataka možete koristiti PDF Meta Editor.

Za uklanjanje meta podataka iz slika dobar je  MetaStripper.

Svaki fajl koji koristimo ima u sebi podatke o vremenu pristupa i menjanja. Ako želite da i ovo uklonite ili izmenite instalirajte FileTouch.

Eto, ovo je samo jedan deo alata koji pomažu uklanjanje tragova korišćenja. U narednim člancima očekujte još toga.

Pogledaj još

Isključite obaveštenje o prispeloj poruci u Outlook-u

Kako da isključite zvuk ili druga obaveštenja o prispeloj elektronskoj pošti u Microsoft Outlooku?