Početna / Trikovi i uputstva / Kako izabrati bezbednu šifru?

Kako izabrati bezbednu šifru?

Hakovanje danas predstavlja ozbiljan problem. Stoga ćemo nabrojati nekoliko  kratkih saveta kojih se treba pridržavati kako bi nam šifra bila bezbedna.

1) Izbegavajte lične podatke

Šifra nikako ne sme biti vaš datum rođenja, ime kućnog ljubimca, ime vašeg deteta, momka, devojke. Izbegavajte i uobičajene fraze kao što su volim te, šifra i slično. Dokazano je da u najvećem broju slučajeva ljudi biraju ovakve šifre i stoga ih je veoma lako hakovati.

2) Šifra treba da se sastoji iz kombinacije slova, brojeva i znakova

Najmanje je bezbedna šifra koja se sastoji od jedne reči. Kombinaciju dve ili više reči je već teže hakovati, dok je kombinaciju slova, brojeva i znakova praktično nemoguće hakovati. Zanimljiv trik je i korišćenje nelatiničnih karaktera u šifri, na primer ćirilicu, kineska ili arapska slova i slično.

3) Nemojte koristiti jednu istu šifru za nekoliko sajtova ili profila

Glavno pravilo je da za svaki sajt šifra treba da bude različita. Probajte naći neko pravilo po kome ćete  pamtiti različite šifre.

4)  Pazite kome je dajete i gde je čuvate

Ako šifru čuvate na nebezbednom mestu ili je dajete svakome ko traži niste mnogo postigli. Osoba kojoj date svoju šifru ne mora da ima nameru da je zloupotrebi, ali može imati virus na kompjuteru koji će pročitati šifru. Isto tako ako šifru čuvate na kompjuteru ili brauzeru koji je dostupan i drugim osobama, snosite opasnost da neko pročita šifru. Ako čuvate šifu u Chrome ili Mozili, ona se veoma lako može videti.

Pogledaj još

Novi Guglov portal za kontrolu ličnih podataka

Google je izbacio novi način za kontrolu vaše privatnosti i svih podataka koje imate na svom nalogu.